FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rat u Iraku bi mogao trajati desetljećima

LONDON, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Rat u Iraku mogao bi trajatidesetljećima, a povlačenje britanskih postrojbi iz zemlje je "malovjerojatno" ako se ne promijeni politika Londona prema Washingtonu,objavila je u utorak britanska nevladina organizacija zadužena zaprevenciju sukoba.
LONDON, 23. studenog 2005. (Hina/AFP) - Rat u Iraku mogao bi trajati desetljećima, a povlačenje britanskih postrojbi iz zemlje je "malo vjerojatno" ako se ne promijeni politika Londona prema Washingtonu, objavila je u utorak britanska nevladina organizacija zadužena za prevenciju sukoba.

"S obzirom na to da al-Qaida i njezine podružnice pokušavaju desetljećima postići cilj, ako ne bude većih političkih promjena u Sjedinjenim Državama, rat u Iraku također bi mogao potrajati desetljećima", ocijenio je Oxford Research Group (ORG).

Organizacija dodaje da je mogućnost mirnog povlačenja oko 8.500 britanskih vojnika iz Iraka "vrlo nevjerojatna", osim u slučaju da London radikalno promijeni svoju politiku prema Sjedinjenim Državama.

Oxford Research Group tvrdi da bi američko povlačenje bilo "veći slom vanjske politike od povlačenja iz Vijetnama".

Ista organizacija drži da je vojna intervencija u Iraku u ožujku 2003. bila "poklon" al-Qaidi koji joj je omogućio regrutiranje ljudi predstavljajući američku nazočnost u Iraku kao kršćansku okupaciju muslimana.

Oxford Research Group iznijela je u srpnju podatak o gotovo 25.000 civila poginulih nasilnom smrću od početka rata u Iraku, od kojih su trećinu ubile koalicijske snage predvođene Sjedinjenim Državama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙