FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Hrvatska naftna kompanija INA priopćila je da će maloprodajne cijene naftnih derivata od sutra biti niže od 0,6 posto, koliko će pojeftiniti motorni benzin Super 98, do 3,7 posto koliko će pojeftiniti lož ulje. Tako će na Ininim benzinskim postajama od sutra do 5. prosinca motorni benzin s olovom Super 98 prodavati po cijeni od 8,25 kuna po litri. U postotku nešto više, za 1,3, odnosno 1,7 posto, pojeftinit će bezolovni motorni benzini. Nova cijena Eurosuper 95 je 7,67 kuna, Super 95 7,57 kuna, a Super Plus 98 7,79 kuna, Eurodizela 7,09 kuna, a Dizela 7,04 kune. Za 2,7 posto od sutra će biti jeftiniji plavi dizel i njegova je nova cijena 4,36 kuna po litri, dok će u postotku najviše, za 3,7 posto, pojeftiniti lož ulje i nova mu je cijena 4,48 kuna po litri.

ZAGREB - Predsjednik Stjepan Mesić izjavio je da će se vrlo brzo pokazati je li proračun za 2006. ambiciozan i razvojan, kao što tvrdi premijer Ivo Sanader i naglasio da Vlada prije svega treba poticati brže zapošljavanje. "Sada je broj umirovljenika i nezaposlenih gotovo izjednačen s brojem zaposlenih, a to nema ni jedna država u EU u kojoj se vodi računa o socijalnoj osjetljivosti", ustvrdio je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu". "Moramo navijestiti rat siromaštvu i nezaposlenosti i stvoriti okvir za zapošljavanje i ulagati u nova radna mjesta. Lako je prodati dio INA-e", ustvrdio je Mesić.

ZAGREB - Vladin prijedlog državnoga proračuna za iduću godinu, bez ikakvih je primjedbi, dobio potporu matičnog saborskog Odbora za financije i državni proračun. Po prvi put, svi su prihodi i rashodi, evidentirani kroz državni proračun, kako posebni prihodi pojednih uprava i ministarstava, tako i prihodi od cesta, rekao je ministar financija Ivan Šuker. Ministar je, odgovarajući članovima Odbora, rekao da se trenutno ne planiraju nikakve promjene poreza, odnosno poreznih zakona. Predloženi je proračun bez primjedbi prošao i saborski Odbor za gospodarstvo, razvoj i obnovu, a uz manje zamjerke potporu je dobio u odborima za znanost i obrazovanje, za ratne veterane te socijalnu politiku i zdravstvo.

ZAGREB - Hrvatski će sabor sutra raspravljati o državnom proračunu od 98,8 milijarda kuna koji Vlada predlaže za iduću godinu, a temelji ga na gospodarskom rastu od četiri posto, inflaciji od oko tri posto te deficitu opće države od 3,3 posto BDP-a.Prihode Vlada planira od 93,9 milijarda kuna. Proračunski manjak u cijelosti planira podmiriti prihodima od privatizacije, poglavito Ine i HT-a. Najveći dio proračuna, oko 72 posto, odnosi se na mirovine, plaće proračunskih korisnika i zdravstvo, što se vidi i u stavkama za pojedina ministarstava.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da nije dobro što su predstavnici sindikata zbog kašnjenja ministara napustili sjednicu Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok je na SDP-ove kritike prijedloga proračuna odgovorio da ta stranka samo može biti zavidna na tako dobrom proračunu. "Čuo sam da su sindikati napustili sjednicu GSV-a i mislim da to nije dobro", izjavio je Sanader novinarima nakon sastanka s predstavnicima grada Osijeka u Banskim dvorima. Nakon što su novinari upozorili da se na sjednici GSV-a nisu pojavili ministri, Sanader je kazao da su ih sindikalci trebali pričekati jer su bili na drugom sastanku, koji je potrajao duže od predviđenog.

ZAGREB - Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok i župan Požeško-slavonski Antun Bagarić su u sukobu interesa, zaključilo je danas Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. Povjerenstvo je, prenio je novinarima, njegov predsjednik Josip Leko, zaključilo da je Čehok u sukobu interesa po tri osnove. Odluka Povjerenstva o Čehoku objavit će se u službenim glasilima na njegov trošak, a isto će se postupiti i u Bagarićevu slučaju. Za Bagarića je Povjerenstvo ustanovilo sukob interesa, jer je interesno bio povezan sa sadašnjim dožupanom, ranije predsjenikom županijske skupštine Vladom Zecom, direktorom Kamen-ingrada. Ta je tvrtka, naime, od Županijske Uprave za ceste dobila ukupno 12 milijuna kuna, a unatoč upozorenjima Državne revizije da se mora povući te novce, to nije učinjeno pune tri godine.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader ustvrdio je danas da, općenito gledajući, sigurnosno stanje u Hrvatskoj uopće nije ništa lošije i gore nego je bilo prije te da je ono u nekim područjima čak i puno bolje. Sanader je to izjavio odgovarajući na novinarsko pitanje o jučerašnjoj izjavi predsjednika Stjepana Mesića da je sigurnosno stanje u Hrvatskoj "već postalo zabrinjavajuće". "Po mojem mišljenju sigurnosno stanje ne zabrinjava", rekao je Sanader u Banskim dvorima nakon sastanka s čelništvom grada Osijeka. Dodao je da će jedan od zakonskih prijedloga, koji je dostavljen u saborski postupak, uvelike pomoći da se u budućnosti smanji broj pljačka, jer je izrađen na temelju iskustva zemalja EU-a.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader podržao je danas sve projekte koje mu je predložilo izaslanstvo grada Osijeka, no kako su rekli premijer i osječki gradonačelnik Anto Đapić ti razgovori se slučajno poklapaju s donošenjem proračuna. Osječki gradonačelnik i predsjednik HSP-a Đapić rekao je novinarima nakon sastanka da državni proračun nije bila tema razgovora, ali da je realno za očekivati da će nakon premijerove potpore ozbiljno razmišljati o potpori proračunu. "

PULA - Županijski državni odvjetnik Vlatko Nuić na današnjoj je tiskovnoj konferenciji u Puli kazao kako nakon više od 14 godina napušta dužnost državnog odvjetnika, te je Državnom odvjetničkom vijeću dostavio zahtjev da ga razriješi, a glavnoga državnog odvjetnika Mladena Bajića izvijestio kako odustaje od natječaja za županijskoga odvjetnika. Obrazloživši svoju odluku, Nuić je izrazio nezadovoljstvo zbog neizvjesne situacije u tijeku njegova reizbora, pošto mu ministrica Vesna Škare-Ožbolt nije dala suglasnost, dok je stručni kolegij državnog odvjetništva bio za njegov reizbor.

SPLIT - Pred Županijskim sudom u Splitu danas su svoje iskaze u "slučaju Lora" dali Jelenko Kovačević i Milorad Oro, bivši pripadnici rezervnog sastava JNA iz Trebinja, zarobljeni na ratištu kod Mostara i dovedeni u Vojno-istražni centar Loru u Splitu 1992. Svjedok Kovačević izjavio je kako je u Lori bio od 15. svibnja do 31. listopada, te da je doživio strašna mučenja "za koja ne može vjerovati da su djelo ljudskog uma". Od posljedica zlostavljanja u Lori, kako je rekao, 70-postotni je invalid. Svjedok je prepoznao svu četvoricu nazočnih optuženika. Poziv svjedoku Lazaru Pribišiću sudu se vratio neuručen s naznakom da on sada živi u Crnoj Gori.

ZAGREB - Na zagrebačkom Općinskom sudu danas je započeo postupak u kojemu metkovski gradonačelnik i poduzetnik Stipe Gabrić Jambo od države potražuje 41,4 milijuna kuna za prehrambene proizvode koje je isporučio Ministarstvu obrane (MORH). Na prvom ročištu saslušani su Stipe Gabrić Jambo i Pavao Miljavac koji je bio na čelu MORH-a kada je to ministarstvo 1997. s Jambom potpisalo ugovor o nabavi prehrambenih proizvoda. Metkovski gradonačelnik je tužio državu smatrajući da mu je MORH ostao dužan 17,3 milijuna kuna za proizvode koje je isporučio za potrebe Hrvatske vojske, a od države traži i dodatnih 24,1 milijuna kuna kamata.

VOJNIĆ - Njemačka je vlada u šest godina s 3,5 milijuna eura pomogla obnovu 806 obiteljskih kuća u Lici, na Banovini i Kordunu, rekao je danas njemački veleposlanik Juergen Staks za posjeta dvjema obiteljima u Vojišnici kod Vojnića, kojima njemačka vlada u suradnji s Adventističkom agencijom za pomoć i razvoj "Adra" pomaže u obnovi kuća. Kako je rekao veleposlanik Staks, koji je u Vojišnici bio u nazočnosti Tihomira Lipohara, direktora Adre za Hrvatsku, za popravak stotinu kuća nižih stupnjeva oštećenosti 2005. darovano je 450.000 eura. Njemački veleposlanik Staks drži kako nije dovoljno samo ulagati u obnovu kuća nego i stvoriti uvjete za zapošljavanje i uklapanje povratničkih obitelji u društvo.

ZAGREB - Predsjedništvo HSS-a kandidiralo je večeras za predsjednika stranke dvojicu kandidata, sadašnjeg predsjednika stranke Zlatka Tomčića i i najuspješnijeg HSS-ovog župana Josipa Friščića. Odluke o kandidaturi HSS-ovo je predsjedništvo donijelo bez rasprave i jednoglasno, doznaje se u HSS-u. U HSS-u pritom napominju da to još uvijek ne znači da će Tomčić i Friščić biti jedini kandidati za predsjednika HSS-a, jer kandidacijski postupak traje do 28. studenoga. O predsjedniku stranke HSS će odlučivati na svojoj izbornoj skupštini 17. prosinca.

ZAGREB - Knjiga "Dubrovačka vlastela između roda i države - Salamankezi i sorbonezi" povjesničara Stjepana Ćosića i Nenada Vekarića, koja je danas predstavljena u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, priča je o raskolu dubrovačke vlastele u 17. i 18. stoljeću. Autori obradbu jedinstvena političkog fenomena stroga staleškog monopola vlasti u Dubrovačkoj Republici počinju Velikom zavjerom u 17. stoljeću i početkom dugotrajna raskola patricijata, koji su pokazali sve unutarnje slabosti tog sustava vlasti, rekla je recenzentica Zdenka Janeković-Roemer. Knjigu je objavila Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙