FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trećina Britanaca za silovanje smatra odgovornim žene

LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Trećina Britanca vjeruje daje žena koja koketira ili zavodi djelomice ili potpuno odgovorna zamoguće silovanje, pokazali su rezultati "šokantnog" ispitivanja javnogmišljenja objavljeni u ponedjeljak.
LONDON, 21. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Trećina Britanca vjeruje da je žena koja koketira ili zavodi djelomice ili potpuno odgovorna za moguće silovanje, pokazali su rezultati "šokantnog" ispitivanja javnog mišljenja objavljeni u ponedjeljak.

Između trećine i četvrtine ispitanih dio krivnje svaljuje na ženu ako ona ne kaže muškarcu jasno "ne", ako je izazovno odjevena, previše pije, ima mnogo seksualnih partnera te ako sama šeta po pustom području.

"Zaprepašćujuće je da bi toliko ljudi krivnju za silovanje pripisalo upravo ženama", rekla je Kate Allen, glasnogovornica Amnesty Internationala Velike Britanije koji je naručio istraživanje.

"Ova otkrića trebala bi poslužiti kao poziv na buđenje vladi da žurno riješi trostruki problem velikog broja silovanja, malog broja presuda i seksističke kulture okrivljavanja žrtve", dodala je Allen.

Samo četiri posto ispitanih misli da se godišnje siluje više od 10.000 žena dok je po podacima ministarstva unutarnjih poslova u fiskalnom razdoblju 2004-05. u Engleskoj i Walesu silovano 12867 žena.

Više od četvrtine ispitanika nije znalo koliko je prijavljenih silovanja dovelo do sudske osude, a samo 14 posto ispitanih ispravno je odgovorilo da je postotak osuđenih za silovanje u rasponu između jedan i devet posto.

Podaci ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je 2004. godine u odnosu na broj prijavljenih silovanja osuđeno 5,8 posto silovatelja.

U anketi je ispitano gotovo 1100 odraslih osoba iz cijele Velike Britanije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙