FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 21. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

LJUBLJANA - Dugogodišnji guverner slovenske centralne banke France Arhar izjasnio se protiv mogućnosti da se o štednji hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci Zagreb odlučuje pred međunarodnom arbitražom. Takvu je mogućnost prošlog tjedna spomenuo ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, rekavši na Vanjskopolitičkom odboru parlamenta da će Slovenija sama još jednom predložiti da se to pitanje riješi putem arbitraže. Arhar je u razgovoru za poslovni list "Finance" od ponedjeljka rekao da takvo stajalište "nije pametno" jer bi se time slovenski javni dug mogao znatno povećati, a što bi, upozorio je, osjetili svi slovenski građani.

BRUXELLES - Vijeće Europske unije ovlastilo je u ponedjeljak Europsku komisiju da započne pregovore s BiH o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju "što je prije moguće". Vijeće je izrazilo zadovoljstvo "napretkom koji je ostvarila BiH, što je omogućilo Komisiji da preporuči otvaranje pregovora o zaključivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju". Vijeće u svojim zaključcima podsjeća da će ritam kojim će se BiH približavati Europskoj uniji ovisiti o njezinoj spremnosti da usvoji i provede potrebne reforme kako bi postala održiva država koja funkcionira.

MOSTAR - Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Paddy Ashdown je potvrdio kako će dužnosnicima osam parlamentarnih stranaka iz BiH, okupljenima u Washingtonu u povodu 10. obljetnice Daytonskog sporazuma, biti ponuđeno potpisivanje izjave kojom bi se obvezali na nastavak sudjelovanja u procesu provedbe ustavnih promjena u BiH. Ashdown je za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od ponedjeljka izjavio kako će izjava, za koju se očekuje da će biti potpisana u Washingtonu, biti jasan znak opredijeljenosti bosanskohercegovačkih političara da se BiH kao državu napravi učinkovitijom.

ZAGREB - UN-ov program za borbu protiv AIDS-a (UNAIDS) objavio je u ponedjeljak, u okviru godišnjega izvješća o AIDS-u, da je u svijetu tijekom 2005. bilo ukupno 4,9 milijuna novozaraženih HIV-om, od čega 4,2 milijuna odraslih i 700.000 djece. Na regionalnoj razini najviše novozaraženih je u subsaharskoj Africi - 3,2 milijuna, a zatim slijede južna i jugoistočna Azija s 990.000 tisuća te istočna Europa i srednja Azija s 270.000 oboljelih. U svijetu je od posljedica AIDS-a u 2005. umrlo ukupno 3,2 milijuna ljudi, od čega 2,6 milijuna odraslih i 570.000 djece.

PARIZ - Rumunjska je spremna dopustiti istragu u dvije vojne baze kako bi pokazala da ih CIA nije koristila kao tajne zatvore, izjavio je rumunjski predsjednik Traian Basescu u intervjuu objavljenom u ponedjeljak. Basescu je odbacio navode da je američka obavještajna agencija koristila bilo kakva rumunjska postrojenja u, kako piše Washington Post, tajnoj operaciji skrivanja uhićenih pripadnika al Qaide u središnjoj i istočnoj Europi.

TOKIO - Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je u Tokiju priznao da činjenica da nema sporazuma o spornim Kurilskim otocima nanosi štetu ekonomskoj razmjeni Rusije i Japana, ističući da je uvjeren da će Moskva i Tokio učiniti sve kako bi riješili taj problem. Japanski premijer Junichir Koizumi je s druge strane naveo "razlike u mišljenju i postojeći jaz oko 'Sjevernih teritorija'" (japanski naziv za četiri sporna otoka). Tokio traži povrat "Sjevernih teritorija", a Moskva je predložila da će predati dva od četiri otoka što Japan smatra neprihvatljivim.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI imenovao je u ponedjeljak monsinjora Alessandra D'Errica novim apostolskim nuncijem za Bosnu i Hercegovinu. Alessandro D'Enrrico je do sada bio predstavnik Svete Stolice u Pakistanu i naslovno nadbiskup Carinija. Dosadašnji je apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini bio nadbiskup Santos Abril y Castello, koji je predstavnik Svete Stolice i u Sloveniji i Makedoniji.

KOLOMBO - Novi šrilankanski premijer prisegnuo je u ponedjeljak pred novoizabranim predsjednikom Mahindom Rajapakseom, a analitičari predviđaju da će novi premijer zauzeti oštrije stajalište glede budućih mirovnih pregovora s Tamilskim tigrovima. Bivši ministar obrane i nekadašnji premijer Ratnasiri Wickremanayake ponovno je imenovan za premijera na prijedlog predsjednika. Direktor Centra za političke alternative u Kolombu Paikiasothy Saravanamuttu rekao je da imenovanje Wickremanayakea šalje poruku da predsjednik Rajapakse kani zauzeti tvrdolinijaški pristup glede mirovnog procesa.

MADRID - Masovno suđenje 56-orici pristaša baskijske terorističke mreže ETA počelo je pred španjolskim nacionalnim sudom u Madridu u ponedjeljak. Tužitelj optužene tereti za članstvo u terorističkoj organizaciji kao i za izbjegavanje plaćanja poreza te traži kazne od deset do 15 godina zatvora. To je najveće suđenje ikad održano u povijesti španjolskog pravosuđa.

DEN HAAG - Sud u Den Haagu pokrenuo je u ponedjeljak suđenje protiv nizozemskog poslovnog čovjeka Fransa van Anraata koji je optužen za sudioništvo u genocidu jer je 1984. godine vojsku Sadama Huseina opskrbljivao s kemikalijama koje su korištene u masakru Kurda u Halabji 1988. godine. Frans van Anraat optužen je da je s nekoliko tisuća tona kemijskih agenata otrovnog plina opskrbio Sadamovu vojsku u ratu s Iranom (od 1980. do 1988.) i protiv kurdskog stanovništva u Iraku među kojima i za napad na Halabju 1988. godine. Tužitelj Fred Teeven je kazao kako je Van Anraat nastavio opskrbljivati iračku vojsku kemikalijama i nakon napada na Halabju u kojem je poginulo 5.000 ljudi prije 17 godina.

MUENCHEN - Mladog Iračanina, potražitelja azila koji je nedavno priznao da je u siječnju ubio escentričnog njemačkog modnog kreatora Rudolpha Moshammera, sud u Muenchenu je osudio u ponedjeljak na kaznu doživotnog zatvora. Dvadesetšestogodišnji Herish Ali Abdullah priznao je 3. studenoga da je kablom zadavio žrtvu nakon svađe o plaćanju seksualne usluge. "Car mode", koji ga je Rolls Roycem pokupio na središnjem kolodvoru Muenchena i odveo doma, odbio mu je platiti dogovorenih 2.000 eura za seksualni odnos.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙