FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 20. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 20. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

SHILLONG - Borba protiv ptičje gripe mogla bi odvratiti pozornost i smanjiti financiranje globalne borbe protiv širenja HIV-a i AIDS-a, upozorio je direktor UN-ova programa za borbu protiv AIDS-a Peter Piot. "Ptičja gripa i SARS obično traju nekoliko tjedana ili godina, ali AIDS traje nekoliko naraštaja", istaknuo je Piot, mikrobiolog iz Belgije koji je na čelu UNAIDS-a otkako je osnovan u siječnju 1996. Svjetski čelnici su na UN-ovu summitu u rujnu prihvatili odluku da se do 2010. antiretroviralni lijekovi osiguraju za sve kojima su potrebni. "Pojavi li se velika epidemija ptičje gripe, ona će vjerojatno zaustaviti sva ta nastojanja", upozorio je Peter Piot, izvršni direktor UNAIDS-a. Piot je posebno zabrinut za situaciju u državama na području južne Afrike.

PEKING - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izrazila je u nedjelju zabrinutost zbog jačanja kineske vojne moći, dok je kineski predsjednik Hu Jintao istodobno uvjeravao Georgea W. Busha da je uspon kineskih oružanih snaga miroljubive prirode. "Riječ je o pitanju namjere", kazala je Rice aludirajući na moderniziranje najveće borbene sile na svijetu - Narodnooslobodilačke vojske koja broji 2,5 milijuna vojnika. Rice je priznala da je izjava kineskih vlasti kako su im namjere miroljubive, "vrlo dobra stvar", ali je izrazila bojazan zbog "održavanja ravnoteže u regiji".

KAIRO - Dvjestotinjak pristaša Muslimanske braće uhićeno je u nedjelju u Egiptu uoči druge faze parlamentarnih izbora, doznaje se iz policijskih izvora. Do masovnih uhićenja došlo je nakon što je islamsko bratstvo, zabranjeno ali se tolerira, izraslo u glavnu oporbenu snagu u zemlji, ostvarivši povijesni proboj tijekom prve faze izbora. "Taj val uhićenja dokazuje da se vladajuća Nacionalna demokratska stranka (NDP) miješa u izbore", kazao je glasnogovornik Muslimanske braće Essam al-Eryane. "No, mi inzistiramo da se izbori nastave", dodao je. NDP je u prvoj fazi izbora osvojio 112 od 164 mjesta u Skupštini, a Muslimanska braća 34 mjesta, ostvarivši povijesni rezultat. Islamsko bratstvo, najstariji islamistički pokret u arapskom svijetu, računa u drugoj fazi izbora na najmanje tridesetak mjesta.

RIM - Čelnik Nacionalnog saveza i ministar vanjskih poslova Gianfranco Fini predlaže predsjednika republike Carla Azeglia Ciampija za novi sedmogodišnji mandat, objavili su u nedjelju talijanski listovi na prvim stranicama. Trka za Quirinale, sjedište talijanskoga predsjednika, tako se otvara šest mjeseci prije isteka mandata 85-godišnjem Ciampiju. Unutar desnog centra Ciampijevu reizboru protivi se samo Sjeverna liga Umberta Bossija, koja se protivila i prvom Ciampijevu mandatu. Oporbeni lijevi centar ne bi imao ništa protiv još jednog Ciampijeva mandata jer je, prema njihovim ocjenama, bio odličan predsjednika. Premijer Silvio Berlusconi tvrdi da "još ima vremena za donošenje odluke".

MADRID - Trideset godina nakon smrti Francisca Franca, preminulog 20. studenog 1975., diktatura je u Španjolskoj pala u zaborav, s amnezijom koja je zahvatila institucije i veliki dio Španjolaca koji radije ne bi otvarali rane prošlosti. Godišnjica Francove smrti nije bila poticaj za bilo kakav službeni čin, tek se na inicijativu Falange u Dolini mrtvih (Valle de los Caidos), mauzoleju diktatora 30 km udaljenog od Madrida, održala komemoracija. U središtu Madrida, također na poziv Falange, frankističkog pokreta koji je utemeljio Jose Antonio Primo de Rivera, prodefiliralo je oko 1500 ljudi, prema policiji, a oko 8000 prema organizatorima, pozivajući na "nacionalno jedinstvo". Prema anketama El Munda, gotovo četvrtina Španjolaca izjasnila se republikancima (38,3 posto), a monarhistima 37,5 posto.

BEČ - Hrvatsko narodno kazalište iz Zagreba gostovalo je u subotu navečer u kazalištu Akzent u Beču s antologijskim djelom hrvatske suvremene dramske književnosti "Glorijom" Ranka Marinkovića, koju je bečka publika primila s velikim oduševljenjem i ovacijama pokazujući time koliko kolebanje između svjetovnoga i duhovnoga postaje sve aktualnija tema. Redatelj Božidar Violić, koji je bio i Marinkovićev učenik, vrlo je zadovoljan uspjehom predstave u Beču. "Pedeset godina nakon praizvedbe u HNK u Zagrebu, 'Glorija' je još zanimljiva, živa, toliko privlači publiku", istaknuo je Violić dodajući kako ga "Glorija" "zanima kao tragična ljubavna priča". Gostovanje HNK u Beču organizirala je Austrijska zajednica za kulturu i sport u Beču uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH i Gradskog ureda za kulturu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙