FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Muzejska parna lokomotiva bit će izložena u Zagrebu

ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Posljednja parna lokomotiva koja jevozila na hrvatskim prugama sutra će biti vučena iz Slavonskoga Brodaprema Zagrebu, gdje će biti izložena na izložbenom kolosijekuHrvatskoga željezničkog muzeja, priopćio je danas HŽ.
ZAGREB, 18. studenog 2005. (Hina) - Posljednja parna lokomotiva koja je vozila na hrvatskim prugama sutra će biti vučena iz Slavonskoga Broda prema Zagrebu, gdje će biti izložena na izložbenom kolosijeku Hrvatskoga željezničkog muzeja, priopćio je danas HŽ.

Parnjača će se s remonta prevoziti trasom Slavonski Brod - Novska - Dugo Selo - Zagreb Glavni kolodvor, a zaustavljat će se u kolodvorima Nove Gradiške, Novske, Kutine, Ivanić Grada i Dugog Sela.

Remont te lokomotive izveli su zaposlenici HŽ-ove tvrtke kćeri Remonta i proizvodnje željezničkih vozila iz Slavonskog Broda. Kad se preveze u Zagreb, parnjača će biti postavljena na izložbeni kolosijek Hrvatskoga željezničkog muzeja.

Parna lokomotiva serije 51-144 sagrađena je 1945. u Brodu i jedna od samo 16 sagrađenih lokomotiva te serije. Inače takve lokomotive gradile su se u tvornici lokomotiva Madžarskih državnih željeznica u Budimpešti.

Ta lokomotiva je posljednja lokomotiva koja je vozila u doba parne vuče na prugama u Hrvatskoj, a zadnji je put vozila 23. rujna 1988. kad je iz Pakraca svečano otpraćena u Zagreb.

U fundusu Hrvatskoga željezničkog muzeja sačuvano je 13 lokomotiva serije 51, od kojih je 10 postavljeno kao spomen-lokomotive na kolodvorima diljem Hrvatske, jedna se nalazi u Lovrakovu centru u Velikom Grđevcu, a dvije na izložbenim kolosijecima Hrvatskoga željezničkog muzeja u Zagrebu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙