FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 17. studenog 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski sabor večeras je na kraju ovotjednog zasjedanja prihvatio niz zakonskih tekstova. Prihvaćen je, među ostalim, Zakon o Agenciji za nadzor financijskih usluga, koji objedinjuje nadzor nebankarskog sektora. Sabor je donio i novi Zakon o deviznom poslovanju, kojim je sustav sprječavanja pranja novca proširen i na mjenjačnice. Većina zastupnika prihvatila je i novi Zakon o posebnim uvjetima za stavljanje brašna na tržište, na temelju kojega će se, nakon uvođenja markica za brašno, donijeti pravilnik s normama utroška brašna za određene pekarske proizvode. Izmjenama Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora, državnim su revizorima plaće u prosjeku povećane za 20 posto. Zastupnici su jednoglasno prihvatili odluku da se 2006. proglasi Godinom Nikole Tesle.

ZAGREB - Hrvatski je sabor danas završio kratke rasprave o izvješćima o poslovanju FINA-e i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) u 2004. Predsjednik Nadzornog odbora FINA-e i ministar financija Ivan Šuker u uvodu je naglasio da su financijski pokazatelji o prošlogodišnjem poslovanju te agencije u planiranim okvirima. Kao pozitivne pomake u poslovanju istaknuo je 20-posto više naloga građana te 35 posto više bankomata koje opslužuje FINA u usporedbi s 2003.

ZAGREB - Dnevni red tekuće sjednice Hrvatski je sabor danas proširio s još desetak točaka, među kojima su i Prijedlog državnog proračuna za iduću godinu s projekcijama proračuna za 2007. i 2008., te Prijedlog zakona o turističkom zemljištu.

Vlada Saboru predlaže da proračun u idućoj godini bude 98,8 milijardi kuna, što je za 7,9 milijardi kuna više nego ove godine. Proračun za 2006. Vlada temelji na gospodarskom rastu od četiri posto, inflaciji od oko tri posto te deficitu opće države od 3,3 posto BDP-a. Uz državni proračun, u saborsku su proceduru uvršteni i prateći prijedlozi financijskih planova državnih zavoda, fondova i agencija, te prijedlog Zakona o izvršenju proračuna. Prijedlogom zakona o turističkom zemljištu Vlada predviđa da zemljište procijenjeno u postupku pretvorbe i privatizacije postane vlasništvom države, a zemljište hotela i turističkih naselja koje nije ušlo u njihov temeljni kapital vlasništvom lokalnih jedinica. Sabor će se, uz 60-ak točaka koje su već na dnevnom redu tekuće sjednice, do kraja godine očitovati i o prijedlozima zakona o računovodstvu te o državnoj reviziji, a imenovat će i suce porotnike Vrhovnog suda.

ZAGREB - Hrvatska Vlada danas je na zatvorenom dijelu sjednice raspustila Gradsko vijeće Hrvatske Kostajnice, a za povjerenicu je imenovala pravnicu Stellu Prskalo. Vlada je Vijeće raspustila jer se zadnji put sastalo 14. srpnja ove godine. U Zakonu o lokalnoj i područnoj (regionalnoj ) samoupravi stoji da će Vlada na prijedlog nadležnog državnog tijela raspustiti predstavničko tijelo lokalne jedinice ako ne donese ili ne može donijeti odluke iz svog djelokruga. S obzirom na to da je to bio slučaj s Gradskim vijećem Hrvatske Kostajnice, Vlada ga je danas raspustila.

ZAGREB - Najviša osnovna plaća direktora poduzeća u javnom sektoru ne bi trebala biti veća od ministarske, pri čemu će Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva Vladi predložiti uredbu o trima razredima tih plaća, najavio je u razgovoru za Hinu ministar gospodarstva Branko Vukelić. Plaće menadžera u javnom sektoru ne smiju biti rezultat samo pozicije i ranga menadžera, nego trebaju ovisiti i o rezultatima poslovanja javnih poduzeća, pojašnjava Vukelić motiv Ministarstva za prijedlog uredbe o tim plaćama. Ministar pritom naglašava da nije protiv visokih plaća menadžera u javnom sektoru, ali da one moraju biti ovisne o rezultatima poslovanja tih poduzeća, pa će po prijedlogu uredbe, uz nagradu za dobre rezultate, one moći biti i veće od ministarske.

ZAGREB - Saborski zastupnici SDSS-a Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac obišli su danas povratničke obitelji Paunović i Stanković u mjestu Jagma kraj Lipika čiji su članovi u listopadu, odnosno prije nekoliko dana stradali od podmetnutih eksplozivnih naprava. Iz SDSS-ovog saborskog Kluba zastupnika priopćeno je da su Stanimirović i Pupovac razgovarali s članovima obitelji o okolnostima stradanja, te im pružili osnovnu pomoć za pogreb i druge troškove, izrazivši zabrinutost jer "ta vrsta terorizma protiv povratnika nije zabilježena još od kraja 1990-ih, kada se primijenjivala u Lici". SDSS-ovi čelnici pozvali su lokalno stanovništvo da bude pribrano, da se čuva situacija u kojima su stradali njihovi sumještani, te da surađuju s policijom čiji prvi nalazi, tvrde, upućuju na to da je riječ o podmetnutim eksplozivnim napravama s ciljem ubojstava ljudi koji su sjekli drva za ogrijev u šumama.

ZAGREB - Hrvatska udruga hotelijera i restoratera (HUH) pozdravila je danas na otvorenju svog IX. kongresa u Zagrebu traženje premijera Ive Sanadera da se turizam uvrsti u stavku izvoza, smatrajući da bi konačno davanje turizmu statusa izvoznika u znatnoj mjeri poboljšalo uvjete i rezultate ne samo poslovanja hotelijera nego turizma u cjelini. Predsjednik Skupštine Hrvatska udruge hotelijera i restoratera Anđelko Leko u uvodnom se govoru na otvaranju dvodnevnog kongresa te udruge i zahvalio na takvom traženju, izrazivši nadu da će premijer u tome ustrajati. Leko je u ime Udruge kazao i da su hotelijeri iznenađeni što je prijedlog zakona o turističkom zemljištu Vlada poslala u saborsku proceduru, a da u vezi toga hotelijere nitko nije ništa pitao.

GORNJA JELENSKA - Policiji se dobrovoljno i bez ikakve prisile danas nešto prije 16 sati predao Antun Oškrt, koji je oko svoje kuće u Gornjoj Jelenskoj kod Popovače sinoć iz "kalašnjikova" pucao oko kuće te nakon toga u više navrata pucao na policajce iz pištolja i bacio ručne bombe na službena policijska vozila, priopćio je načelnik sisačko-moslavačke Policijske uprave Marijan Tomurad. Bombe su oštetile dva policijska automobila, a u eksplozijama nije bilo ozlijeđenih policajaca. Pri predaji Oškrt je bio vidljivo alkoholiziran, a policija je oduzela oružje koje je držao u kući i iz kojeg je prošle večeri i noćas pucao na policajce. Oružje, po dosadašnjim spoznajama, potječe iz Domovinskog rata u kojem je sudjelovao kao hrvatski branitelj.

ZAGREB - Austrijska policija uhitila je jučer Borivoja Savića (48), hrvatskog državljanina za kojim je raspisana međunarodna tjeralicu zbog sumnje da je počinio ratni zločin, doznaje se u hrvatskom MUP-u i Ministarstvu pravosuđa koje priprema molbu za izručenje. MUP je obavijest o uhićenju Borivoja Savića dobio od Ureda Interpola u Beču. Međunarodnu tjeralicu za njim hrvatska je policija raspisala po nalogu karlovačkog Županijskog suda pred kojim je osumnjičen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

OSIJEK - Oko 6500 učenika osječkih osnovnih i srednjih škola zapalilo je večeras svijeće duž Vukovarske ulice, jedne od najdužih u Osijeku, odajući počast žrtvama srpske okupacije Vukovara. Među njima kao i brojnim stradalnicima Domovinskog rata bili su gradonačelnik Anto Đapić i osječko-baranjski župan Krešimir Bubalo, koji su istaknuli kako se vukovarska svetinja, u kojoj su izgorjeli mnogi životi, nikada ne smije zaboraviti. Prije paljenja svijeća gradonačelnik Đapić i župan Bubalo položili su vijence na spomenik Palom domobranu u Parku kralja Držislava u Osijeku.

VARAŽDIN - Varaždinski župan Radimir Čačić najavio je danas na konferenciji za novinare da će ovih dana u jednoj od varaždinskih srednjih škola početi pokusni projekt dobrovoljna testiranja učenika na droge. Projekt financira Varaždinska županija, a poslužit će za izradbu protokola na državnoj razini. Varaždinska županija odlučila se za taj projekt jer je istraživanje prije dvije godine na 5847 učenika iz osmih razreda osnovne i prvih i trećih razreda varaždinskih srednjih škola pokazalo da marihuanu u završnim razredima srednje škole kuša svaki peti učenik. U usporedbi s 1998. uzimanje extasyja porasla je za čak 100 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙