FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih Vijesti izHrvatske
ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled važnijih Vijesti iz Hrvatske

ZAGREB - Kad susjedi žele mogu riješavati sva, pa i pitanja utvrđivanja granice, kazao je premijer Ivo Sanader na sjednici Vlade koja je Saboru predložila potvrđivanje Ugovora o državnoj granici s BiH. Dobre odnose s BiH označio je jednim od prioriteta i poručio da Hrvatska poštuje suverenitet, cjelovitost i nezavisnost BiH, ali će paziti da hrvatski narod, koji je ravnopravan, konstitutivan i suveren u BiH, zadrži i popravi svoj status koji je zadnjih godina, pa i nekim voluntarističkim odlukama, mijenjan. BiH treba političku emancipaciju, a ona može uslijediti samo putem predstavnika tri naroda i kroz demokratske institucije, rekao je Sanader napominjući da će Hrvatska dati svoj glas i doprinos, jer smo potpisnici Daytona.

ZAGREB - Premijer Ivo Sanader iskazao je duboko poštovanje prema svim braniteljima Vukovara i njihovim obiteljima, ističući kako je Vukovar branio sebe i Hrvatsku. Premijer je na sjednici Vlade kazao da je 18. studenoga 1991., kada su srpske snage ušle u Vukovar, bio težak dan za Hrvatsku, ali kako nema razloga za samosažalijevanje, jer je Hrvatska iz nametnutog joj rata izašla kao pobjednik i pokazala da se zna brinuti za sebe. U Vukovar idem i kad drugi ne idu, a ove sam godine bio više puta s konkretnim programima, rekao je premijer osvrćući se na napis u tisku da on i predsjednik države neće sutra, na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara '91. biti u tom gradu. Najavio je da će Vladu u Vukovaru predstavljati potpredsjednica Jadranka Kosor i nekoliko ministara, a sutra će nekoliko ministara sutra biti i u Škabrnji koja se također prisjeća svojih žrtava i masakra.

ZAGREB - Hrvatska je Vlada danas, u procesu usklađivanja hrvatskog sa zakonodavstvom EU, utvrdila dva zakonska prijedloga - o osiguranju te o investicijskim fondovima. Predložila je izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisujući pretpostavke kada neka tvrtka kao pravni sljednik ranijeg društvenog poduzeća može postati vlasnikom nekretnina. Propisala je i kada lokalne jedinice bez javnog natječaja mogu prodati zemljište u svom vlasništvu. Autonomnoj ženskoj kući Zagreb, koja skrbi za žrtve nasilja u obitelji, Vlada je odobrila jednokratnu pomoć u iznosu od 200 tisuća kuna. Vlada je utvrdila prijedlog Zakon o obveznim osiguranjima u prometu, koji predviđa osnivanje Informacijskog centar u sklopu Hrvatskog ureda za osiguranje, a koji bi trebao pridonijeti žurnijem rješavanju odštetnih zahtjeva iz prometnih nesreća.

ZAGREB - Hrvatski sabor danas je 17. sjednicu nastavio sinoć započetom raspravom o prijedlogu novoga zakona o lovstvu, koji bi, u skladu s pravnim stečevinama EU, trebao urediti gospodarenje lovištima, te uzgoj, zaštitu i promet divljači.

Zastupnici su u pojedinačnoj i u završnoj raspravi po klubovima uglavnom podržali predloženi zakon, a i pozvali Vladu da osigura da lovni inspektori pri Ministarstvu poljoprivrede i šumarstva, kojima se zakonom daju veće ovlasti, za svoj rad budu prikladno i plaćeni. Veća sredstva zastupnici traže i za razvoj lovnog turizma, koji bi, smatraju, u idućem razdoblju trebao dobiti zamah i postati respektabilna privredna grana.

ZAGREB - Svi saborski klubovi podržali su danas nakanu Vlade da kroz izmjene Zakona o plaćama ovlaštenih državnih revizora tim državnim službenicima vrati plaće na razinu iz 2001., odnosno poveća za prosječno 20 posto. Vlada predlaže da se ovlaštenim revizorima plaće vrate na razinu na kojoj su bile do 2001., kada su vraćeni u sustav plaća državnih službenika, čime su im plaće u prosjeku smanjene za 20 posto. Državni tajnik u Ministarstvu financija Ante Žigman kazao je kako je namjera Vlade ispraviti nepravde prema revizorima, osigurati financijsku neovisnost Državnog ureda za reviziju i tako ojačati ulogu tog tijela, što, kaže, traži i EU.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks pozvao je danas sve zastupnice i zastupnike da se uključe u komemoracije kojima će Hrvatska sutra odati počast žrtvama u Vukovaru i Škabrnji. Izvijestio je da će, kao predsjednik parlamenta, nazočiti komemoraciji u Vukovaru, a da će saborsko izaslanstvo u Škabrnji predvoditi potpredsjednik Sabora Luka Bebić. Najavio je da Sabor sutra neće zasjedati, a u utorak poslijepodne će početi raspravu o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu i pratećim zakonima, koji su jutros podijeljeni zastupnicima.

ZAGREB - Državno sudbeno vijeće (DSV) danas je sutkinjom Vrhovnog suda imenovalo svoju članicu i zamjenicu predsjednika tog tijela Luciju Čimić dok je za sutkinju Trgovačkog suda u Rijeci postavilo Jasenku Pavišić Čačić, kćer člana DSV-a Berislava Pavišića. Dosadašnja sutkinja Visokog trgovačkog suda Lucija Čimić izabrana je sa šest glasova za i tri protiv. Preostala tri glasa osvojio je sudac zagrebačkog Županijskog suda Aleksandar Peruzović. Za jedno sudačko mjesto u najvišem pravosudnom tijelu natjecali su se i zagrebačka županijska sutkinja Tatjana Despot, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jadranko Jug, prekršajni sudac iz Siska Tonči Majica te Sovjetka Režić sa splitskog Županijskog suda. DSV je danas sutkinjama bjelovarskog Županijskog suda imenovao Antoniju Bagarić i Vidu Štefičić, a izabrani su i suci nekoliko općinskih i prekršajnih sudova.

ZAGREB - Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) usprotivili su se danas mogućnosti uvođenja jedne porezne stope u Hrvatskoj, tzv. flat tax, što je kao ideju o kojoj treba razmisliti na jučerašnjem savjetovanju ekonomista u Opatiji iznio premijer Ivo Sanader. NHS u otvorenom pismu poručuje Sanaderu da flat tax nije prihvatljiv jer bi dodatno potaknuo raslojavanje hrvatskih građana na bogate i siromašne, bez obzira na iskustva drugih tranzicijskih zemalja koje su s jednom poreznom stopom uspjele privući dodatna strana i domaća ulaganja.

SINJ - U natjecanju za najbolje i najspremnije vojnike i ekipe Hrvatske kopnene vojske održanom u Sinju, kojega je organizator i domaćin bilo sinjsko Središte za obuku pješaštva, prvo mjesto osvojio je Petar Mandac i ekipa iz sinjskog Središta za obuku pješaštva. Drugo i treće mjesto pripalo je također vojnicima iz tog Središta, Ivanu Grčiću i Aleksandru Mariniću, a u ekipnom natjecanju drugo mjesto pripalo je Središtu za obuku kopnene vojske Koprivnica, a treće ekipi 204. brigade protuzračne obrane. Nagrade - značku najboljeg vojnika, diplome i pohvale, uručio im je na svečanosti zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Bikšić. U trodnevnom natjecanju u 8 vojnih disciplina sudjelovalo je ukupno deset ekipa iz Središta za obuku i postrojbi Hrvatske kopnene vojske.

SPLIT - Članovi Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda koji vode postupak u tzv. slučaju Lora, s braniteljima osmorice optuženika i zastupnikom optužbe posjetili su danas radi očevida Vojno - istražni centar Lora u kojemu su, prema optužnici, 1992. počinjeni ratni zločini, potvrđeno je na Sudu. Novinarima nazočnost nije bila dopuštena. Razlog je očevidu ocjena vjerodostojnosti iskaza pojedinih svjedoka u postupku, posebno glede ubojstva dvojice srpskih civila, zatočenika Nenada Kneževića i Gojka Bulovića. Suđenje osmorici bivših vojnih policajaca optuženih za ratni zločin nad civilima u Lori, od koji četvorica nazoče suđenju, dok su ostali u bijegu, nastavit će se u ponedjeljak.

GORNJA JELENSKA - Policija i dalje drži blokiranim prostor oko kuće u Gornjoj Jelenskoj kod Popovače, u koju se naoružani i alokoholizirani Antun Oškrt povukao prošle noći, nakon što je pucao i bacio ručnu bombu prema policiji, pri čemu srećom nitko nije ozlijeđen, izvijestio je jutros načelnik Policijske uprave Sisačko-moslavačke Marijan Tomurad s mjesta događaja. Tijekom noći Oškrt je iz kuće u tri navrata pucao iz pištolja prema policajcima i na policijski automobil bacio tri ručne bombe, ali nitko od policajaca nije ozlijeđen. Osumnjičeni Oškrt je, po riječima načelnika Tomurada, bio sam u kući. Bivši branitelj sinoć je u alkoholiziranom stanju pucao iz automata "kalašnjikova" oko kuće, te su uznemireni mještani pozvali policiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙