FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 17. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

DAYTON - U Daytonu se u četvrtak i petak obilježava 10. obljetnica Daytonskog sporazuma kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, a razgovarat će se i o tome kako modernizirati sporazum kako bi se od BiH stvorila moderna država koja se može uključiti u Europsku uniju i NATO. Obljetnica će biti obilježena političkim forumom koji će se baviti postignućima Daytonskog sporazuma kao i potrebom za njegovom nadogradnjom. Deset godina nakon što je Daytonski sporazum okončao najgori europski sukob od Drugog svjetskog rata opće je uvjerenje da ugovor treba ozbiljnu nadogradnju.

COLOMBO - Birališta za predsjedničke izbore u kojima se natječe 13 kandidata u Šri Lanki otvorena su u četvrtak ujutro. Među kandidatima su dva favorita, sadašnji šef vlade Mahinda Rajapakse i čelnik oporbe Ranil Wickremesinghe. Oko 13,3 milijuna birača pozvano je na glasovanje u 10.486 birališta između 3 i 12 sati po srednjoeuropskom vremenu kako bi izabrali nasljednika dosadašnjoj predsjednici Chandriki Kumaratingi, koja je na toj funkciji od 1994. godine. U sjeveroistočnoj trećini otoka, uporištu tamilskih separatista, vlasti nisu organizirale birališta, već transport birača autobusima.

JERUZALEM - Izraelski premijer Ariel Sharon je rekao u razgovoru objavljenom u četvrtak u dnevnom listu Yediot Aharonot da se zalaže za što ranije održavanje parlamentarnih izbora. "Zaključio sam da je za državu najbolje što prije organizirati izbore, ako je moguće u veljači", izjavio je Sharon. "Tim izborima bi se izbjegao politički zastoj. Moramo osigurati da 2006. neće biti izgubljena godina za politički proces, kao i za rješavanje problema s Palestincima, dodao je.

PUSAN - Južna Koreja je upozorila u četvrtak da neće podržati rezoluciju Ujedinjenih naroda o stanju ljudskih prava u susjednoj komunističkoj Sjevernoj Koreji. O prijedlogu rezolucije, koji je podnijela Europska unija, u četvrtak treba glasovati Opća skupština Ujedinjenih naroda, precizirali su južnokorejski dužnosnici. Seul će pred skupštinom obznaniti svoja strahovanja stanjem ljudskih prava u susjednoj komunističkoj zemlji, ali će objasniti da Južna Koreja radije tom pitanju pristupa u sklopu južnokorejske politike pomirenja sa Sjevernom Korejom.

PUSAN (Južna Koreja) - Sjeverna Koreja mora odustati od svog nuklearnog programa kako bi korejskom poluotoku zajamčila jedinstvo i mir, izjavio je američki predsjednik George W. Bush nakon razgovora sa svojim južnokorejskim kolegom Roh Moo-hyunom. Dva su predsjednika održala konferenciju za novinare u bivšem južnokorejskom glavnom gradu Gyeongju. Iz Gyeongja će dvojica predsjednika otputovati za Pusan gdje će se održati summit foruma Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje APEC-a. "Predsjednik Bush i predsjednik Roh imaju iste ciljeve, a to je poboljšanje života naroda Sjeverne Koreje", kazao je Mike Green, Bushov savjetnik za nacionalnu sigurnost.

ZAGREB/PUSAN - Čelnici foruma Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) okupit će se u petak u Pusanu, u Južnoj Koreji, u ozračju koje nalaže žurno pokretanje pregovora o svjetskoj trgovini, blokiranih od 2003. godine. Spas pregovora započetih 2001. godine u Dohi u Kataru, i uvelike blokiranih od 2003., u središtu je dnevnog reda predstavnika 21 zemlje članice APEC-a, koje predstavljaju 40 posto svjetskog stanovništva i polovicu svjetskog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙