FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Havel poručio Putinu da poštuje demokratske slobode

PRAG, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši češki predsjednikVaclav Havel i više drugih bivših čelnika pozvali su ruskogpredsjednika Vladimira Putina da poštuje demokratske standarde iosobne slobode.
PRAG, 15. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Bivši češki predsjednik Vaclav Havel i više drugih bivših čelnika pozvali su ruskog predsjednika Vladimira Putina da poštuje demokratske standarde i osobne slobode.

Havel, bivši disident kojeg je zatvorila nekadašnja komunistička vlast u Čehoslovačkoj, i nekoliko drugih bivših čelnika država, poslali su pismo, s kojim je upoznata agencija Reuters, u kojem Putinu kažu da su zabrinuti radi pritiska na oporbu i medije u Rusiji.

"Informacije koje su nam na raspolaganju, koje nam daju ili potvrđuju slobodni mediji, navode nas na sumnju da ruska vlada čini neprihvatljiv pritisak na otvorenu i demokratsku oporbu, da je sloboda medija nadzirana i ograničena, te da javni tužitelj i sudovi rade s unaprijed određenim stavom", kaže se u pismu.

Havelovo pismo su potpisali i bivši predsjednici Irske, Mary Robinson, Islanda, Vigdis Finnbogadottir, Albanije Rexhep Meidani i bivši predsjednici vlade Rumunjske, Petre Roman, Bugarske, Philip Dimitrov, i Kanade, Kim Campbell.

Havel i drugi potpisnici članovi su takozvanog Madridskog kluba, grupe za promicanje demokraciju koja je prošlog tjedna održala sastanak u Pragu.

Putina Zapad kritizira da postaje sve autokratskiji čelnik nakon što je pokrenuo niz reformi koje su učvrstile njegov nadzor vlasti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙