FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkriveno Golijatovo ime na fragmentu lončarije iskopanom u Izraelu

RAMAT GAN, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski znanstvenikizjavio je da je pronašao prvi arheološki dokaz da se uistinu dogodilabiblijska priča o Davidu koji je ubio filistejskog diva Golijata.
RAMAT GAN, 14. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Izraelski znanstvenik izjavio je da je pronašao prvi arheološki dokaz da se uistinu dogodila biblijska priča o Davidu koji je ubio filistejskog diva Golijata.

Na fragmentu lončarije pronađenom u južnom Izraelu stoji natpis "Alwat" i "Wlt", što su vjerojatno filistejski nazivi za Golijata, rekao je Aren Maeir koji upravlja iskapanjima.

"To je veliko otkriće", rekao je Maeir. "Pred nama je dokaz da je Golijat ime biblijskog suparnika kralja Davida, a ne fiktivni književni lik iz kasnijih razdoblja".

Maeir, koji je na čelu arheološkog odsjeka Sveučilipšta Bar-Ilan nedaleko od Tel Aviva, rekao je za Reuters da je taj fragment lončarije, vjerojatno dio zdjele, nađen oko dva metra ispod zemlje na arheološkom lokalitetu Tell es-Shafi.

"Ovo je prvi put da smo u Izraelu našli ime Golijat, ili ime slično Golijatu", kazao je.

"Nisam pronašao kostur Golijata s rupom u čelu, ali je ovo prvi arheološki dokaz koji daje veliku vjerodostojnost" toj priči, rekao je Maeir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙