FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor o potrebi bolje zaštite novčarskih ustanova od razbojnika

ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Saborski zastupnici počeli su popodneraspravu o izmjenama Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanjus gotovim novcem i vrijednostima, koje bi na višu razinu trebale dićizaštitu novčarskih ustanova od sve učestalijih i brutalnijihrazbojstava.
ZAGREB,11. studenoga(Hina) - Saborski zastupnici počeli su popodne raspravu o izmjenama Zakona o minimalnim mjerama zaštite u poslovanju s gotovim novcem i vrijednostima, koje bi na višu razinu trebale dići zaštitu novčarskih ustanova od sve učestalijih i brutalnijih razbojstava.

U tom smislu, Vlada izmjenama predlaže obvezu novčarskih ustanova da svoje djelatnike zaštite neprobojnim pregradama, da dojavne sustave spoje na centralni sustav, dok bi se svaki prijevoz novca iznad 800 tisuća kuna morao obavljati blindiranim vozilom.

Za transport iznosa većeg od 150 tisuća kuna obvezno bi bilo koristiti GPS sustav, a policajcima bi se omogućilo da ulaze u novčarske ustanove i nadziru poštuju li one spomenute mjere. Za ustanove koje se ne bi pridržavale zakona predviđene su oštre novčane kazne.

Državni tajnik u MUP-u Ivica Buconjić istaknuo je da su predložene izmjene samo jedna od mjera koje će policija provoditi kako bi stala na kraj sve učestalijim i brutalnijim razbojstvima u novčarske ustanove, u zadnje vrijeme i veće banke te Finu.

"Svjedoci smo da razbojstva izazivaju sve veći nemir i ogorčenje kod ljudi, jer počinitelji pokazuju sve veću brutalnost i neobzirnost. Počelo se događati da se novcem iz novčarskih ustanova koriste kao u samoposluzi", rekao je.

Buconjić je izvijestio da policija iz godine u godinu bilježi sve veći porast razbojstava u novčarske ustanove, ali da taj trend prati i veća stopa razriješenosti te vrste kaznenih djela.

Napomenuo je da je takva razbojstva teško razriješiti, budući da u pravilu traju tek nekoliko minuta, iza njih ostaje vrlo malo tragova, a uglavnom se pljačka gotov novac za koji je teško otkriti odakle potječe.

O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙