FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UNICEF: Pola žrtava potresa u Kašmiru - djeca

MUZAFFARABAD, 11. studenog 2005. (Hina/AFP) - Od ukupno 74.000 žrtavapotresa koji je 8. listopada pogodio sjever Pakistana i Indije, polasu vjerojatno bila djeca, priopćio je u petak UNICEF potvrđujući takostrahove pakistanskih vlasti o "gubitku cijele generacije".
MUZAFFARABAD, 11. studenog 2005. (Hina/AFP) - Od ukupno 74.000 žrtava potresa koji je 8. listopada pogodio sjever Pakistana i Indije, pola su vjerojatno bila djeca, priopćio je u petak UNICEF potvrđujući tako strahove pakistanskih vlasti o "gubitku cijele generacije".

"Prema našim procjenama pola mrtvih bila su djeca, a bilo ih je i mnogo ranjenih", potvrdio je predstavnik UNICEF-a u Pakistanu Omar Abdi za informativnu agenciju Irin (Integrirana Regionalna informacijska mreža) Ujedinjenih naroda.

"Ti podaci još nisu potvrđeni. No kako je pola pakistanskoga stanovništva mlađe od 18 godina, možemo zaključiti da su pola poginulih djeca", objasnio je.

Potres magnitude 7,6 dogodio se u 8.45 sati po mjesnom vremenu kad je već počela nastava u školama koje su, kao i druge javne zgrade, često loše građene.

Prema privremenom izvješću financijskih ustanova (Svjetske banke i Azijske banke za razvoj) više od 7000 školskih zgrada srušilo se u potresu u kojemu je u Pakistanu poginulo 73.000 ljudi, a u Indiji 1300.

Prve informacije nakon potresa pokazivale su da su stotine djece ostale pod ruševinama škola, a glasnogovornik pakistanske vojske general Shaukat Sultan tada je naglasio da je "cijela generacija izgubljena".

Prema mjesnim vlastima, više od 17.000 mladih umrlo je u školskim ruševinama, rekao je predstavnik UNICEF-a koji procjenjuje da su na svakih pet škola uništene četiri.

"Psihološke su posljedice za djecu teške jer više nema škole i izložena su bolestima. To je strašno za djecu", kaže Omar Abdi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙