FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Peres izgubio, Peretz novi čelnik izraelskih laburista

JERUZALEM, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Zastupnik u izraelskomparlamentu Amir Peretz (53), vođa sindikalne središnjice Histadrout,iznenađujuće je izabran za predsjednika laburističke stranke,porazivši na stranačkim izborima u srijedu veterana izraelske politikei aktualnog vicepremijera Shimona Peresa (82), objavio je u četvrtakujutro glavni tajnik stranke Eitan Cabel.
JERUZALEM, 10. studenog 2005. (Hina/AFP) - Zastupnik u izraelskom parlamentu Amir Peretz (53), vođa sindikalne središnjice Histadrout, iznenađujuće je izabran za predsjednika laburističke stranke, porazivši na stranačkim izborima u srijedu veterana izraelske politike i aktualnog vicepremijera Shimona Peresa (82), objavio je u četvrtak ujutro glavni tajnik stranke Eitan Cabel.

Na međunarodnoj sceni potpuno nepoznati Peretz dobio je, suprotno svim ranijim najavama i očekivanjima, 42 posto glasova stranačkog članstva, a Peres, dobitnik Nobelove nagrade za mir, dva posto manje.

"Očekivao sam nešto bolju večer", rekao je Peres, vidno iznenađen, na tiskovnoj konferenciji prije objave konačnih rezultata.

Peretz je najavio da će laburističku stranku izvući iz vladajuće koalicije s većinskim Likudom premijera Ariela Sharona. Velika izraelska koalicija sklopljena je prošle godine kako bi se u političkom miru provelo povlačenje iz pojasa Gaze. Peres je unatoč velikim političkim neslaganjima sa Sharonom namjeravao zadržati laburiste u vladi do isteka njezina mandata.

Oko sto tisuća članova laburističke stranke je između triju kandidata biralo novog "prvog čovjeka" laburista i kandidata za premijersku dužnost na parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati za godinu dana. Treći kandidat, ministar infrastrukture Binyamin Ben Eliezer osvojio je 17 posto glasova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙