FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - svijet - za srijedu, 9. studenoga

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje izsvijeta za utorak, 9. studenoga.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iz svijeta za utorak, 9. studenoga.

BRUXELLES - Europska komisija objavljuje redovito godišnje izvješće o napretku za zemlje kandidate - Hrvatsku i Tursku, te zemlje obuhvaćene procesom Stabilizacije i pridruživanja - BiH, Makedonije, Srbije i Crne Gore i Albanije. Europska komisija objavit će također mišljenje (avis) o makedonskom zahtjevu za članstvom u EU podnesenom 22. ožujka.

ZAGREB - Zajednička sjednica saborskih odbora za europske integracije i vanjsku politiku posvećena izvješću Europske komisije o napretku Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji. Izvješće podnosi šef Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert (Hrvatski sabor, 15 sati). Konferencija za novinare sazvana je za 16 sati.

ZAGREB - Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija organizira konferenciju za novinare u povodu 6. sastanka država stranaka Konvencije o zabrani uporabe, stvaranja zaliha, proizvodnje i prijenosa protupješačkih mina i o njihovom uništenju (Ottawska konvencija), koji će se od 28. studenoga do 2. prosinca održati u Zagrebu. Konferenciju će održati savjetnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija za razminiranje Dijana Pleština. (MVP, 11 sati)

DEN HAAG - Nastavak izvođenja dokaza optužbe na suđenju "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, optuženima pred Haškim sudom (ICTY) za pogubljenje najmanje 264 hrvatska ranjenika i civila iz vukovarske bolnice na farmi Ovčara, 20. studenoga 1991. godine.

DEN HAAG - Nastavak dokaznog postupka obrane na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću pred Haškim sudom (ICTY).

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu nastavlja se suđenje Saši Radaku zvanom Cetinje optuženom za zločine počinjene na Ovčari 1991. godine. Suđenje Radaku, koje je počelo 7. srpnja ove godine, izdvojeno je od suđenja optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne jedinice "Leva Supoderica" koje je počelo u ožujku prošle godine jer je Radak uhićen tek početkom svibnja ove godine u Budvi.

BEOGRAD - Pred Specijalnim sudom za organizirani kriminal u Beogradu nastavlja se suđenje optuženima za ubojstvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića. Srbijanski premijer ubijen je 12. ožujka 2003. u dvorištu zgrade Vlade u Beogradu. Prema navodima optužnice, hitac koji ga je usmrtio ispalio je zamjenik zapovjednika nekadašnje Postrojbe za specijalne operacije "Crvene beretke" Zvezdan Jovanović, a ubojstvo je organizirao prvooptuženi Milorad Ulemek Legija, bivši zapovjednik te postrojbe. Suđenje je počelo 21. prosinca 2003. i privodi se kraju.

PORTOROŽ - Nastavlja se 14. zasjedanje Barcelonske konvencije na kojemu sudjeluju visoki predstavnici iz 21 mediteranske države (do petka). Konferencija je posvećena zaštiti mora i obala Sredozemnog mora. Predstavnici Italije, Slovenije i Hrvatske u srijedu će potpisati trilateralni sporazum o djelovanju u slučaju onečišćenja nakon nesreća u sjevernom Jadranu.

MOSKVA - Sastanak trojke Europske unije i Rusije posvećen bilateralnim odnosima, situaciji u Iranu i na Bliskom istoku. Europsku stranu predstavljat će ministar vanjskih poslova Velike Britanije Jack Straw, povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner i visoki predstavnik za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, a rusku šef diplomacije Sergej Lavrov.

PEKING - Očekuje se nastavak šesterostranih pregovora o sjevernokorejskom nuklernom programu.

BAKU - Oporba u Azerbajdžanu najavila je masovne prosvjede diljem zemlje zbog rezultata nedjeljnih parlamentarnih izbora na kojima je pobijedila vladajuća stranka predsjednika države Ilhama Alijeva. Oporba, koja je osvojila samo pet mandata, optužuje vlasti za izbornu prijevaru i traži poništenje izbora.

LONDON - Kineski predsjednik Hu Jintao boravi u državnom posjetu Velikoj Britaniji. Nakon Velike Britanije kineski predsjednik posjetit će Njemačku i Španjolsku.

KAIRO - Početak parlamentarnih izbora u Egiptu. Izbori će trajati do 7. prosinca.

BERLIN - Njemačka obilježava 16. godišnjicu pada Berlinskog zida i 67 godina od Kristalne noći, početka organiziranog progona Židova za vrijeme nacizma.

BAJKONUR - Lansiranje europske sonde Venus Express prema planetu Veneri.

DEŽURNI UREDNICI:

Noć: Andrej Matijašević

Prijepodne: Duška Gerić-Koren

Poslijepodne: Sonja Djerasimović

Navečer: Darko Vlahović

Tel. **385-1-4808-645

Fax: **385-1-4808-822

e-mail: vpdesk@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙