FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U nemirima u Francuskoj spaljeno 1.300 automobila

ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Gotovo 1.300 automobila zapaljeno jeu Francuskoj u desetoj noći nemira u siromašnim predgrađima Pariza idrugim gradovima, a 312 osoba je uhićeno, objavila je policija.
ZAGREB, 6. studenog 2005. (Hina) - Gotovo 1.300 automobila zapaljeno je u Francuskoj u desetoj noći nemira u siromašnim predgrađima Pariza i drugim gradovima, a 312 osoba je uhićeno, objavila je policija.

Od zapaljenih automobila 554 ih je na području Pariza, dok su ostali u drugim francuskim gradovima. Prvi put nakon izbijanja nemira 27. listopada, nekoliko je automobila zapaljeno i u samom središtu glavnog francuskog grada.

Ni pozivi na mir ni tvrdnje vlade da će policija uvesti red nisu smirili skupine mladih koji izražavaju "mržnju" prema francuskom ministru unutarnjih poslova Nicolasu Sarkozyju osjećajući se isključenima iz francuskog društva.

Sarkozy je u subotu izjavio kako je vlada ujedinjena u volji da u predgrađima uvede "republikanski mir", a njegove su riječi izazvale bijes pobunjene mladeži pa čak i kritike u vladi.

Francuski premijer Dominique de Villepin u subotu je održao nekoliko sastanaka kako bi pronašao rješenje krize. Dalil Boubaker, najviši islamski predstavnik u Francuskoj, pozvao je na mir.

Francuski predsjednik Jacques Chirac dosad se nije izjašnjavao o nemirima, a njegovi suradnici tvrde da će se "oglasiti kada za to dođe vrijeme".

Policija je mobilizirala i nekoliko helikoptera kako bi nadlijetala osjetljive četvrti oko Pariza, a raspoređeno je dodatnih 2300 policajaca radi suzbijanja nemira.

No skupine mladih, vrlo pokretne, nastavljaju napadati snage reda u više gradskih četvrti, uništavati trgovine, zgrade i paliti automobile i kante za smeće.

Osim Pariza nemiri su zahvatili druge gradove poput Nantesa, Rennesa, Toulousea, Lyona, Lillea i Strasbourga. U gradu Pau na jugu Francuske ranjeno je u sukobima s mladim pobunjenicima sedam policajaca.

Slučajna smrt dvoje tinejdžera porijeklom imigranata u pariškoj četvrti Clichy-sous-Bois nakon policijske potjere izazvala je ovu krizu neviđenih razmjera.

Nemiri su nakon tog događaja nastavili širiti drugim siromašnim četvrtima Pariza gdje nezaposlenost, siromaštvo, neuspjeh u obrazovanju i osjećaj isključenosti mladih Francuza, najviše porijeklom iz Afrike, godinama stvaraju eksplozivni koktel.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙