FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reuters: EK će u izvješću podsjetiti RH na izbjeglice i provedbu reformi

ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija bi, kakose očekuje, ovaj tjedan trebala u izvješću o napretku zatražiti odHrvatske da se više angažira u rješavanju pitanja naslijeđenih iz rataza nezavisnost, izvješćuje u ponedjeljak agencija Reuters koja jedobila na uvid nacrt spomenutog dokumenta.
ZAGREB, 7. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Europska komisija bi, kako se očekuje, ovaj tjedan trebala u izvješću o napretku zatražiti od Hrvatske da se više angažira u rješavanju pitanja naslijeđenih iz rata za nezavisnost, izvješćuje u ponedjeljak agencija Reuters koja je dobila na uvid nacrt spomenutog dokumenta.

U izvješću koje bi trebalo biti objavljeno u srijedu Komisija će, kako prenosi Reuters, Hrvatsku snažno podsjetiti na to da će se budno nadzirati ritam i provedba reformi, posebice onih koje se odnose na povratak srpskih izbjeglica, povrat njihove imovine i jačanje njihovih prava.

U nacrtu izvješća koji je Reuters dobio na uvid - prvoga otkako su počeli pregovori Hrvatske i EU - spominje se i da se poboljšala suradnja sa susjedima na Balkanu, "ali potrebni su dodatni napori u rješavanju bilateralnih pitanja, posebno kad je riječ o granicama".

"U ovoj fazi na ovo izvješće gledam kao na prijateljsko upozorenje, ali se Hrvatska mora naviknuti na to da će pod povećalom Komisije biti sve, uključujući i provedbu, a ne samo planove i riječi", kazao je za Reuters neimenovani europski diplomat sa sjedištem u Zagrebu.

U izvješću se napominje da je Zagreb ostvario napredak u povratku srpskih izbjeglica "ali mnogi rokovi se nisu poštivali... i potrebni su dodatni napori u provedbi programa stambenog zbrinjavanja".

"Spora je bila i provedba manjinskih prava, a položaj manjina mora se popraviti", stoji u nacrtu izvješća.

Što se tiče prilagodbe europskim zakonima, upozorava se na problem slabe i spore provedbe zakona, osobito na području "porezne politike, konkurentnosti i zaštite okoliša".

Prije potpisivanja sporazuma o pristupu, Unija je jasno dala do znanja Zagrebu da će pomno motriti donošenje i primjenu novih zakona, podsjeća Reuters.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙