FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Hrvatski MUP zaprimio je danas međunarodnu Interpolovu tjeralicu za Josipom Perkovićem, bivšim djelatnikom jugoslavenske Službe državne sigurnosti kojega njemačka policija sumnjiči da je umiješan u ubojstvo hrvatskog političara u egzilu Stjepana Đurekovića 1983., te odmah izvijestio njemačke vlasti da ne može postupiti po tjeralici jer Ustav prijeći izručenje hrvatskih državljana. "Od Središnjeg Ureda Interpola u Lyonu danas smo dobili obavijest o tjeralici i odmah smo obavijestili njemačke vlasti da, sukladno Ustavu i Kaznenom zakonu, ne možemo izručiti našeg državljanina niti ga kazneno goniti sve dok se predmet ne ustupi našem pravosuđu", kazao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun. "Na njemačkim vlastima je da odluče o daljnim koracima", kazao je Mehun.

ZAGREB - Ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt izjavila je da ne želi govoriti o razlozima zbog kojih je dosadašnji ravnatelj Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) Željko Žganjer danas podnio ostavku, dodavši kako očekuje da će pod vodstvom nove osobe to tijelo postati "čvršće i jače". "Cijenim sve što je Žganjer učinio. No, očekujem da će novi čelnik osloboditi USKOK malih predmeta koji su ga zatrpavali i početi raditi na jačim slučajevima radi kojih je i osnovan", izjavila je za Hinu ministrica pravosuđa. O imenu mogućeg Žganjerova nasljednika ministrica pravosuđa nije željela govoriti, rekavši da ravnatelja USKOK-a imenuje glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a ona o kandidatu treba dati svoje mišljenje.

BJELOVAR - Policija je na garešničkom području pronašla 114.000 krivotvorenih kuna u novčanicama od po 200 i 500 kuna, istaknuto je na konferenciji za novinare u bjelovarsko-bilogorskoj Policijskoj upravi. Novac nije bio u optjecaju, a pronađen je u osobnom automobilu bjelovarskih registracijskih oznaka u Hrastovcu pokraj Garešnice. Policija je u automobilu uhitila dvojicu počinitelja od 23 i 27 godina, s prebivalištem na zagrebačkom području, koji su poznati policiji. Nakon preslušanja starijem je određen pritvor, a mlađi je pušten na slobodu, rekla je načelnica PU-a Marija Galić. Po policijskoj procjeni riječ je o vrlo dobrim krivotvorinama iako su novčanice izrađene na računalu i ispisane na pisaču.

SLAVONSKI BROD - Tvornica "Đure Đakovića" - Specijalna vozila predala je danas Hrvatskim željeznicama (HŽ) 23 novoizgrađena teretna vagona. Pri primopredaji novi glavni direktor HŽ-a Davorin Kolbak najavio je da će uskoro biti potpisan nov ugovor s "Đurom Đakovićem" o gradnji 300 teretnih vagona vrijednih 220 milijuna kuna, koji je na nedavnoj sjednici u Slavonskome Brodu poduprla Vlada. Kolbak je potvrdio kako su pregovarački timovi "Đure Đakovića" i HŽ-a složili o svim pojedinostima novog ugovora koji bi, kako očekuje, mogao biti potpisan već sljedeći tjedan.

TROGIR - Mjesni odbor Drvenika Velog, otoka u trogirskom arhipelagu, podnio je tužbu Ustavnom sudu zbog donošenja Prostornog plana kojim se brani svaki građevni zahvat na otoku, potvrdio je predsjednik MO-a Nikola Pensa, najavivši i referendum o izdvajanju otoka iz sastava grada Trogira. "Pošto nas je 'Jadrolinija' ostavila u prometnoj izolaciji, isto je učinila i trogirska vlast, koja je donošenjem prostornog plana zapečatila živote svih mještana Drvenika Veloga", ustvrdio je Nikola Pensa, komentirajući prošlotjednu odluku trogirskoga Gradskog poglavarstva. Dodao je kako mještani uopće ne sumnjaju u to kako će za nekoliko godina, kad ispod cijene prodaju svoje zemljište, biti donesen novi Prostorni plan koji će dopuštati gradnju, jer "sve se to čini kako bi se nekomu omogućilo da jeftino dođe do skupa zemljišta".

ZAGREB - Zagrebačka policija danas je otkrila kradljivca skupocjenog BMW-a X5, jednog od najtraženijih terenaca u "automafijaškim" krugovima kojih je u posljednjih pola godine na zagrebačkom području ukradeno gotovo 30. Policija nije otkrila je li muškarac uhićen u ukradenom terencu s krivotvorenim njemačkim papirima možda povezan s još nekom od krađa tog tipa automobila. Osumnjičeni 42-godišnjak otkriven je u posebnoj akciji kojom se želi smanjiti broj krađa automobila u Zagrebu, izvijestila je policija. Broj krađa skupocjenih BMW-ovih terenaca, koji ovisno o opremi koštaju od 60 tisuća eura na više, u porastu je od travnja. Do sada nije otkriveno tko stoji iza vala krađa, kao niti na koji se način automobili kradu.

PULA - Prvih 13 od planiranih 45 kontakt-policajaca za Istarsku županiju od danas je na ulicama gradova Pule, Poreča i Umaga te okolnih općina, izvijestio je načelnik istarske Policijske uprave Loris Kozlevac na današnjoj konferenciji za novinare u Puli. Po njegovim riječima njima se građani u svako doba mogu izravno obratiti u vezi s bilo kojim uočenim sigurnosnim problemom na području na kojem žive, a kontakt-policajac je obvezan na dojavu reagirati, ali i samostalno uočiti probleme i nepravilnosti, bilo da je riječ o prekoračenju radnog vremena ili buci i galami. Preostala 32 posebno osposobljena djelatnika, dodao je Kozlevac, u ostalim će gradovima, odnosno dijelovima Županije početi djelovati do kraja godine.

RIJEKA - Jutrošnje onečišćenje mora čađom pred Omišljem na Krku pod nadzorom je i uklanja se, izvijestio je kapetan Lučke kapetanije u Rijeci Darko Glažar. Onečišćenje čađom, u početku veličine 40 četvornih metara, pod utjecajem morskih struja malo se proširilo, no riječ je o neopasnu onečišćenju za koje još nije utvrđen izvor. Nakon dojave na mjesto onečišćenja izišli su članovi omišaljskoga dobrovoljnoga vatrogasnog društva koji uklanjanju čađu.

VUKOVAR - Predsjednik Uprave vukovarske tvrtke "Borova" d.d. od danas je odlukom Nadzornog odbora Mirko Ćavara, dosadašnji direktor u vukovarskom "Komunalcu", potvrđeno je iz Uprave "Borova" d.d. Ćavara je zamijenio Ninoslava Bajzu koji je nakon 4,5 godine provedene na mjestu predsjednika Uprave "Borova" nedavno podnio ostavku, a s njim i preostala dva člana Upravnog odbora, Davor Arežina i Ivan Hubalek. U izjavi za Hinu Ćavara je rekao kako će još razmisliti o ostavkama Arežine i Hubaleka. "Kao čovjek koji je 20 godina radio u 'Borovu' vjerujem da mogu pomoći da tvrtka stane na vlastite noge i ponovno postane važan gospodarski čimbenik u Hrvatskoj", rekao je Ćavara.

SLAVONSKI BROD - Dva dana uoči 100. rođendana pjesnika i akademika Dragutina Tadijanovića rođendansku proslavu danas mu je priredio grad Slavonski Brod u kojem je počeo školovanje i gdje je napisao prve pjesme. Svečana akademija, na kojoj su Brođani Tadijanovića dočekali pljeskom, počela je prikazom dokumentarnog filma iz 1981. o njegovu susretu s učenicima brodske gimnazije. Zlatnom poveljom pjesniku je stoti rođendan u ime svih Brođana čestitao gradonačelnik Mirko Duspara. Obećao je kako će dogodine biti uređen i Spomen-dom "Tadijanović", u kojem će se čuvati ostavština koju su Tadijanović i supruga mu Jela darovali Brodu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙