FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grčka ratificirala pristupni sporazum za Rumunjsku i Bugarsku

ATENA, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Grčki parlament u srijedu je vrlovelikom većinom retificirao sporazum o pristupanju Europskoj unijiBugarske i Rumunjske 1. srpnja 2007. godine.
ATENA, 2. studenog 2005. (Hina/AFP) - Grčki parlament u srijedu je vrlo velikom većinom retificirao sporazum o pristupanju Europskoj uniji Bugarske i Rumunjske 1. srpnja 2007. godine.

Protiv prijedloga o ratifikaciji glasovalo je samo 12 zastupnika Grčke komunističke stranke (KKE), koja se načelno protivi EU.

Na izvanrednoj sjednici parlamenta, u nazočnosti predsjednika Rumunjske i Bugarske Trajana Basescua i Georgija Parvanova, grčki premijer Kostas Karamanlis podsjetio je na potporu koju njegova zemlja pruža "europskoj perspektivi" svih balkanskih zemalja.

"Pristup dviju prijateljskih zemalja otvara nove mogućnosti za jugoistok Europe", naglasio je Karamanlis, ponovivši nužnost "potpunog poštovanja pravila, kriterija, vrijednosti i načela unije".

"To zahtijeva produbljivanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje, rješavanje nesuglasica i neriješenih pitanja iz prošlosti", rekao je, govoreći o grčkim susjedima s kojima su odnosi i dalje zategnuti - Turskoj, Makedoniji i Albaniji.

Karamanlis i dvojica predsjednika održali su trilateralne razgovore nakon kojih je između ostalog istaknuto i "zajedničko stajalište" oko pitanja budućeg statusa Kosova. Karamanlis se zauzeo za "dijalog između svih strana" i protiv "svakog nametnutog rješenja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙