FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta
ZAGREB, 2. studenog 2005.(Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

LONDON - Zub koji je izvađen Napoleonu 1817. godine bit će ponuđen na aukciji idući tjedan u Velikoj Britaniji, a stručnjaci ocjenjuju da bi mogao dosegnuti cijenu od 12.000 eura. Taj zub, desni očnjak, bivšem je francuskom caru iščupao njegov liječnik Barry O'Meara 1817. godine na Svetoj Heleni, gdje je Napoleon bio zatočen. Godinama kasnije zub je predan generalu Maceroniju, a sadašnji ga je vlasnik Chris Aulbury dobio 1956. godine. Problemi sa zubima kod Napoleona pri kraju njegovog života bili su rezultat skorbuta, izjavio je Aulbury koji će zub prodati 10. studenoga na dražbi u Wiltshireu.

KOPENHAGEN - Hollywoodska zvijezda Robert Redford navodno je zainteresiran za kupnju slike danske spisateljice i umjetnice Karen Blixen koja je postala slavna po romanu "Moja Afrika", rekla je njegova osobna tajnica Donna Kail za danski list "Urban"V. Blixen (od 1885. do 1962. godine), koja je studirala na Danskoj akademiji umjetnosti, dala je sliku "Still Life with Stuffed Owl" svom ljubavniku engleskom aristokratu Denysu Finchu Hattonu nakon što se on preselio k njoj 1924. godine. Slika je vraćena Karen Blixen zajedno s Finchovim drugim stvarima poslije njegove pogibije u padu zrakoplova 1931. godine. Redford je glumio Fincha Hattona u filmu "Moja Afrika" iz 1985. koji je nagrađen sa sedam Oscara.

RIJAD - Trideset godina nakon što je veliki ekran nestao iz Saudijske Arabije, kino se polako vraća u to ultrakonzervativno islamsko kraljevstvo. Vlasti u Rijadu planiraju ovoga tjedna, u povodu ramazanskog Bajrama, održati javne projekcije dječjih crtića. To će biti prvi put da se filmovi prikazuju u javnosti od 1970-ih kada su toj praksi stale na kraj vjerske vlasti. Saudijski liberali odluku pozdravljaju, no konzervativni su vjerski krugovi nezadovoljni. "To nije dopušteno, to je Đavolov prvi korak", navodi se na jednoj web stranici u ime šeika Haleda al-Rašida. Puritanci vjeruju da je u islamu zabranjeno svako prikazivanje ljudskog lika, a filmsku industriju predvođenu Amerikancima smatraju nemoralnom silom kojom dominiraju seks i nasilje. Proslave u Rijadu uključivat će i predstave u kojima će nastupiti žene, s čime se vjerske vlasti također ne slažu.

LONDON - Britanski supermodel Kate Moss odlučila je okrenuti leđa Londonu i pokušati pobijediti ovisnost na selu, objavio je u utorak britanski tabloid Sun. Slavna manekenka Moss (31), koja se tek vratila s liječenja od droge u Sjedinjenim Državama, iznajmit će svoju trendovsku kuću u sjevernom Londonu i skrasiti se na imanju u Oxfordshireu, sjeverozapadno od glavnog grada. Selidbu planira sredinom prosinca, a sa sobom će povesti i trogodišnju kćer Lilu Grace, navodi list. Kako bi se zaštitila od dilera i prijatelja svojeg bivšeg dečka, pjevača Petea Dohertyja, Moss je kao čuvare angažirala bivše pripadnike specijalnih britanskih postrojbi SAS-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙