FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Portugal obilježava 250 godina od potresa u Lisabonu

LISABON, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - Zvonjavom crkvenih zvona uLisabonu je u utorak obilježeno 250 godina od stravičnog potresa kojije 1755. sa zemljom sravnio glavni portugalski grad, usmrtivši natisuće ljudi, i koji se osjetio u cijeloj Europi i dalje.
LISABON, 1. studenog 2005. (Hina/AFP) - Zvonjavom crkvenih zvona u Lisabonu je u utorak obilježeno 250 godina od stravičnog potresa koji je 1755. sa zemljom sravnio glavni portugalski grad, usmrtivši na tisuće ljudi, i koji se osjetio u cijeloj Europi i dalje.

Zvona su zvonila 15 minuta od 9.30 sati ujutro, u vrijeme kada se dogodila katastrofa 1. studenoga 1755. zatekavši brojne vjernike u crkvama u povodu blagdana Svih svetih.

Dva i pol stoljeća kasnije, kardinal msgr. Jose Policarpo, patrijarh Lisabona, služio je komemorativnu misu u ruševinama gotičkog karmelićanskog samostana u središtu grada, preostalih još od potresa.

Potres se sastojao od tri snažna udara čija se jačina danas procjenjuje na između 8,7 i 9 stupnjeva prema Richteru.

Devedeset minuta poslije potresa slijedio je plimni val, a požari koje je potres izazvao gradom su harali još šest dana.

Lisabon je tada imao 250.000 stanovnika.

U gradu je poginulo više od 12.000 ljudi, a još nekoliko tisuća poginulo je u obalnim područjima pogođenim tsunamijem.

Potres se osjetio od sjevernih afričkih obala sve do Finske, a smrtonosne poplave pogodile su obale Sredozemnog mora, Španjolske i sjeverne Afrike.

Prema povjesničarima, u Lisabonu je uništeno 85 posto građevina, uključujući tek otvorenu operu, tržnicu zlata i začina, kraljevsku palaču i luku, u to doba najznačajniju u Europi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙