Stručno povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Instituta za mljekarstvo u Ljubljani, izabralo je sira šampiona u konkurenciji 130 proizvoda 52 proizvođača.
Obitelj Maršanić, članica zadruge, i prošle je godine osvojila prvu nagradu za taj sir, pa je to presedan u povijesti izložbe da isti proizvod dva puta osvoji šampionsku titulu.
Ovčji grobnički sir autohtoni je proizvod Grobnika i šire okolice. Tri obitelji koje čine zadrugu Maršanić Kukuljanovo proizvode ga zadnjih pet godina i proizvedu oko dvije tone na godinu. Prodaje se po cijeni od 150 kuna za kilogram.
Cilj im je okrupniti proizvodnju, okupiti proizvođače s područja Grobinštine i Bakarskog krasa, izgraditi siranu i kušaonicu uz nju, te tako stvoriti marku prepoznatljivog autohtonog ovčjeg grobničkog polutvrdog sira, rečeno je.
Značajnu pomoć radu zadruge pruža Primorsko-goranska županija, grad Bakar i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a trenutačno se u suradnji s Agronomskim fakultetom radi projekt oplemenjivanja sira ljekovitim travama i tartufima radi dobivanja palete proizvoda.