FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen najbolji ovčji sir u Hrvatskoj

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Ovčji grobnički sirPoljoprivredno-turističke zadruge Maršanić Kukuljanovo, koji je naŠestoj izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održanoj ovog mjesecau Zadru osvojio šampionsku medalju kvalitete, predstavljen je danas uZagrebu, u prostorijama Hrvatskog saveza zadruga.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Ovčji grobnički sir Poljoprivredno-turističke zadruge Maršanić Kukuljanovo, koji je na Šestoj izložbi hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održanoj ovog mjeseca u Zadru osvojio šampionsku medalju kvalitete, predstavljen je danas u Zagrebu, u prostorijama Hrvatskog saveza zadruga.

Stručno povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Agronomskog fakulteta u Zagrebu i Instituta za mljekarstvo u Ljubljani, izabralo je sira šampiona u konkurenciji 130 proizvoda 52 proizvođača.

Obitelj Maršanić, članica zadruge, i prošle je godine osvojila prvu nagradu za taj sir, pa je to presedan u povijesti izložbe da isti proizvod dva puta osvoji šampionsku titulu.

Ovčji grobnički sir autohtoni je proizvod Grobnika i šire okolice. Tri obitelji koje čine zadrugu Maršanić Kukuljanovo proizvode ga zadnjih pet godina i proizvedu oko dvije tone na godinu. Prodaje se po cijeni od 150 kuna za kilogram.

Cilj im je okrupniti proizvodnju, okupiti proizvođače s područja Grobinštine i Bakarskog krasa, izgraditi siranu i kušaonicu uz nju, te tako stvoriti marku prepoznatljivog autohtonog ovčjeg grobničkog polutvrdog sira, rečeno je.

Značajnu pomoć radu zadruge pruža Primorsko-goranska županija, grad Bakar i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, a trenutačno se u suradnji s Agronomskim fakultetom radi projekt oplemenjivanja sira ljekovitim travama i tartufima radi dobivanja palete proizvoda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙