FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

VAŽNA OBAVIJEST: ISPRAVAK VIJESTI BR. 5926 "Tjedna najava..."

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravaku vijest HNA5926 "Tjedna najava događaja...", odnosno da nadopunenajave za ponedjeljak, 10. i utorak, 11. listopada, natuknicama odvodnevnu boravku hrvatskoga premijera Ive Sanadera u Pragu.

Ispravak vijesti br. 5926

Tjedna najava događaja - svijet - za tjedan od 10. do 16. listopada

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Molimo korisnike da unesu ispravak u vijest HNA5926 "Tjedna najava događaja...", odnosno da nadopune najave za ponedjeljak, 10. i utorak, 11. listopada, natuknicama o dvodnevnu boravku hrvatskoga premijera Ive Sanadera u Pragu.

Nadopunjenu tjednu najavu ponavljamo u cijelosti:

TJEDNA NAJAVA DOGAĐAJA - SVIJET - ZA TJEDAN OD 10. DO 16. LISTOPADA

ZAGREB, 7. listopada (Hina) - Najavljujemo važnije događaje u svijetu od 10. do 16. listopada.

PONEDJELJAK 10. listopada

-------------------------

PRAG - Predsjednik vlade Ivo Sanader boravi u dvodnevnom službenom posjetu Češkoj gdje će se sastati s češkim premijerom Jirijem Paroubekom.

BEOGRAD - Europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn dolazi u Beograd službeno predstaviti Nacrt sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kako je najavljeno, Rehn će se u Beogradu sastati s najvišim dužnosnicima državne zajednice, kao i Srbije i Crne Gore.

Odluku o početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom i Crnom Gorom Vijeće EU donijelo je u ponedjeljak u Luxembourgu.

DEN HAAG - Predraspravna konferencija uoči početka haškog suđenja "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA optuženih za pokolj nad 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice na farmu Ovčara 20. studenoga 1991., nakon što su srpske snage zauzele Vukovar. Mile Mrkšić, Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić optuženi su u osam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog progona, istrebljenja, ubojstava, mučenja, te nehumanog i okrutnog postupanja.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština UN-a izabrat će pet novih članica Vijeća sigurnosti na dvije godine. Pet mjesta bit će slobodno od 1. siječnja, kada završava mandat Alžiru, Beninu, Brazilu, Filipinima i Rumunjskoj.

KABUL - Turneja američke državne tajnice Condoleezze Rice središnjom Azijom. Poslije Afganistana posjetit će Kirgistan, Kazahstan i Tadžikistan (do 13. listopada).

LONDON - Bit će objavljeno ime dobitnika književne nagrade Man Booker Prize za 2005.

UTORAK 11. listopada

--------------------

PRAG - Drugi dan boravka u Češkoj predsjednik vlade Ivo Sanader sastat će se s češkim predsjednikom Vaclavom Klausom te s predsjednicima obaju domova češkog parlamenta, predsjednikom Zastupničkog doma Lubomirom Zaoralekom te predsjednikom Senata Premyslom Sobotkom.

BUDIMPEŠTA - Ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović vodit će izaslanstvo Hrvatske na Sastanak ministara vanjskih poslova Regionalnog partnerstva, koji će se održati 11. listopada 2005. godine u Budimpešti. Na ministarskom sastanku raspravljat će se o Perspektivama suradnje između Središnje i Jugoistočne Europe, na koji su, uz hrvatsku ministricu, pozvani i ministri vanjskih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije te Srbije i Crne Gore.

DEN HAAG - Pred raspravnim vijećem Haškog suda, kojim predsjedava australski sudac Kevin Parker, uvodnom riječju optužbe počet će suđenje "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za pokolj na Ovčari nad 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice 20. studenoga 1991.

JERUZALEM - Summit palestinskoga predsjednika Mahmuda Abasa i izraelskoga premijera Ariela Sharona.

WASHINGTON - Svjetska banka objavljuje izvješće o siromaštvu, rastu i nejednakosti u istočnoj Europi i bivšim državama Sovjetskog Saveza u koje će biti uključena i Hrvatska.

LONDON - Britanski premijer Tony Blair sastat će se s irskim premijerom Bertiem Ahernom i s njime razgovarati o mirovnome procesu u Sjevernoj Irskoj.

MONROVIA - Parlamentarni i predsjednički izbori u Liberiji.

SRIJEDA 12. listopada

---------------------

DEN HAAG - Uvodna riječ obrane na suđenju pred Haškim sudom "vukovarskoj trojci" bivših oficira JNA, Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, optuženima za pokolj na farmi Ovčara kod Vukovara, izvršen 20. studenoga 1991. nad 264 hrvatska ranjenika i civila odvedena iz vukovarske bolnice.

WASHINGTON - Predsjednik George Bush ugostit će poljskoga predsjednika Aleksandera Kwasniewskoga u Bijeloj kući.

ANKARA - Njemački kancelar Gerhard Schroeder sastat će se s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom.

JERUZALEM - Židovski praznik Jom Kipur.

ČETVRTAK 13. listopada

----------------------

ZAGREB - Predsjednici 17 zemalja srednje i istočne Europe okupit će se na redovitom godišnjem sastanku i razgovarati o europskim integracijskim procesima i gospodarskim izazovima (do 15. listopada).

BUKUREŠT - Europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn u Rumunjskoj.

LONDON - Bivša britanska premijerka Margaret Thatcher slavi 80. rođendan s petsto gostiju u hotelu Mandarin Oriental.

JIUQUAN - Kina je najavila da će u svemir lansirati novu letjelicu s ljudskom posadom.

PETAK 14. listopada

-------------------

ZAGREB - Drugi dan zagrebačkoga summita. Predsjednici 17 zemalja srednje i istočne Europe na redovitom godišnjem sastanku razgovarat će o europskim integracijskim procesima i gospodarskim izazovima (do 15. listopada).

SOFIJA - Europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn u posjetu Bugarskoj.

SUBOTA 15. listopada

--------------------

BAGDAD - Referendum o novome iračkome ustavu.

BAGDAD/KIJEV - Ukrajina završava povlačenje snaga iz Iraka.

NEDJELJA 16. listopada

----------------------

VARŠAVA - Prvi put u povijesti jedan će papa, Benedikt XVI. dati televizijski intervju.

TALLINN - Lokalni izbori u Estoniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙