FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas da su Hrvatskoj stigle samo pohvale za ono što je napravila oko sprječavanja širenja zaraze ptičje gripe. "Najvažnije je bilo spriječiti da bolest s divljih ptica ne prijeđe na domaće životinje i u tome smo zasad uspjeli", rekao Kirin novinarima nakon potpisivanja ugovora o nabavci uređaja za automatsku identifikaciju otiska prstiju. Kazao je da su zbog toga na terenu bili i specijalci, a sve je proteklo bez većih problema. Dodao je da je policija bila s veterinarima na terenu i radi njihove zaštite, budući da se radilo o nekadašnjem ratnom području.

ZAGREB - Hrvatska policija bi za nekoliko mjeseci trebala uvesti sustav AFIS, uređaj za automatsku identifikaciju otiska prstiju koji bi joj trebao pomoći u borbi protiv svih oblika kriminala, a čime bi se pridružila većini zemalja Europe i svijeta koje su već uvele takve sustave. Nakon potpisivanja ugovora o nabavci uređaj za automatsku identifikaciju otiska prstiju s francuskom tvrtkom Sagem ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, rekao je, iako je još 1999. raspisan natječaj za nabavku takvog sustava, s njegovim uvođenjem čekalo se do danas zbog financijskih razloga. Ugovor je potpisan nakon što je MUP početkom mjeseca s Privrednom bankom Zagreb sklopio ugovor o kreditiranju automatiziranog sustava za identifikaciju osoba otiscima prstiju i dlanova u vrijednosti 1,7 milijuna kuna.

ZAGREB/DUBROVNIK - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor otvorila je danas u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku Svjetski kongres humanista Međunarodne lige humanista, koji se održava pod pokroviteljstvom hrvatske Vlade u Dubrovniku do 26. listopada. Kongres je zamišljen u svrhu izgradnje i govora o miru, s konkretnim primjerima iz suvremenog svijeta, a tema mu je humanizam, svjetski mir i globalizacija Međunarodne lige humanista. Riječ je o neprofitnoj i nevladinoj organizaciji uglednih mirotvoraca iz cijelog svijeta, osnovanoj 1974. u Dubrovniku i od 1998. sa sjedištem u Sarajevu, priopćeno je danas iz vladina Ureda za odnose s javnošću.

DUBROVNIK - O aktualnim problemima i načinu pomoći hrvatskim braniteljima oboljelima od PTSP-a na području Dubrovačko-neretvanske županije bilo je riječi na današnjem sastanku potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor, predstavnika Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a i djelatnika županijskog Centra za psihosocijalnu pomoć. Razgovaralo se i o dodjeli prikladnog prostora za rad Centra, a potpredsjednica Kosor istaknula je kako je za rješavanje tog pitanja nužna uska suradnja s tijelima lokalne samouprave.

VINKOVCI - Na dopunskim izborima za pripadnike hrvatskog naroda u općinskim vijećima vukovarsko-srijemskih općina Borova i Trpinje, koji su održani u nedjelju, najviše glasova birača dobili su kandidati HDZ-a, potvrdio je Županijski izborni stožer. Na dopunskim izborima za predstavnike hrvatskog naroda u općini Borovo, gdje se također birao jedan pripadnik hrvatskog naroda, od 426 birača izborima se odazvalo svega troje. Sva tri birača dala su svoje glasove predloženom kandidatu Franji Esterajheru iz HDZ-a.

VINKOVCI - Na dopunskim izborima za predstavnike nacionalnih manjina u Općinskom vijeću općine Nijemci, održanima u nedjelju, izabrani su jedini predloženi kandidati Zdravko Bezbradica i Momčilo Manojlović, obojica iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS). Od 375 birača na izbore ih je izišlo 75, odnosno 19,5 posto, potvrdilo je Županijsko izborno povjerenstvo Vukovarsko-srijemske županije. Dopunski izbori za predstavnike nacionalnih manjina jučer su održani i za općinska vijeća općine Lovas i Tovarnik gdje su također u vijeća izabrani članovi SDSS-a.

RIJEKA - Luka Denona, zamjenik primorsko-goranskog župana i član Županijskog odbora SDP-a, ustvrdio je danas da su reakcije predsjednika županijskog HDZ-a Vladimira Vrankovića na izjave župana Zlatka Komadine vezane uz euroregiju Alpe-Adria pokazale "nemoć i neznanje" lokalnog HDZ-a o pitanjima regionalizma. Denona je na konferenciji za novinare kazao da je Vranković pokazao i da ne poznaje izborni program svoje političke stranke kazavši da se u tom programu jasno ističe opredijenjenost za prekograničnu suradnju i otvorene odnose sa susjednim zemljama.

ZAGREB - U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) procjenjuju, na temelju informacija s terena, da se u proteklih nekoliko dana protiv gripe cijepilo oko 12 tisuća ljudi, a nema izvanrednih gužvi. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Željko Baklaić ističe kako je Hrvatska treća zemlja u Europi po procijepljenosti stanovništva protiv gripe, za što je ove godine nabavljeno 560 tisuća doza cjepiva. Komentirajući otkriće i učinkovitost cjepiva protiv ptičje gripe koje je neki dan objavio madžarski ministar zdravstva, Baklaić ističe da je pohvalno što se pojavilo takvo cjepivo, ali je o njegovoj djelotvornosti još prerano suditi bez stručne potvrde njegove kvalitete.

RIJEKA - Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Rijeka dr. Herman Haller u današnjem je priopćenju za javnost izvijestio o slučaju lakše ozljede jednog pacijenta u KBC-u zbog ugriza štakora. Haller navodi da je 23. listopada u noćnim satima na Zavodu za radioterapiju i onkologiju bolesnik smješten u prizemnoj sobi uočio štakora koji je ušao u prostoriju kroz otvoreni prozor. Dok ga je ubijao, bolesnika je štakor ugrizao za prst lijeve ruke. Odmah je pregledan te su poduzete sve potrebne medicinske mjere. Haller u priopćenju dodaje da riječki Klinički bolnički centar, u skladu sa zakonskim propisima, ima ugovor s tvrtkom "Dezinsekcija" koja provodi mjere dezinsekcije i deratizacije četiri puta godišnje.

ZAGREB - Osam novih mercedesa, ukradenih iz skladišta u Jankomiru od 21. do 23. listopada, a ne kako se prvotno pretpostavljalo u jednoj noći, nisu bili zaključani, a u njima su se nalazili originalni ključevi, izvijestila je danas zagrebačka policija. Nepoznati lopovi prerezali su žičanu ogradu otvorenog skladišta tvrtke "Špoljar transporti" u Kovinskoj ulici, srušili betonski stup i kroz široki otvor odvezli se automobilima koji nisu bili zaključani, a u njima su se nalazili originalni ključevi. U policiji kažu da još uvijek traje obrada nad čuvarom skladišta koji je bio dežuran.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙