FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski pokretni planetarij u Hrvatskoj

ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Francuski astronomi sa svojomglavnom atrakcijom - pokretnim planetarijem do 13. studenoga gostuju uHrvatskoj, a cilj im je na zabavan i zanimljiv način upoznalizainteresirane građane, osobito djecu i učenike, s ljepotama i tajnamavedrog noćnog neba.
ZAGREB, 24. listopada 2005. (Hina) - Francuski astronomi sa svojom glavnom atrakcijom - pokretnim planetarijem do 13. studenoga gostuju u Hrvatskoj, a cilj im je na zabavan i zanimljiv način upoznali zainteresirane građane, osobito djecu i učenike, s ljepotama i tajnama vedrog noćnog neba.

Riječ je o astronomskom obrazovno-popularizatorskom projektu zvjezdarnice francuskog grada Nantesa, a posjet Hrvatskoj (od 17. listopada do 13. studenoga) zajednički su organizirali Hrvatsko fizikalno društvo, Francusko veleposlanstvo te Francuski institut u Zagrebu, priopćili su danas organizatori.

Od danas do subote tu će "astronomsku poslasticu" vidjeti Bjelovarčani, a od 2. do 13. studenoga Osječani. Prošli su tjedan francuski astronomi sa svojim projektom gostovali u Koprivnici.

Glavnu atrakciju projekta čini pokretni planetarij, u kojemu posjetitelji mogu uz stručno vodstvo francuskih astronoma pogledati kako izgleda noćno nebo u različito doba godine i s različitih mjesta na zemaljskoj kugli.

Uz planetarij, posjetiteljima se predstavlja i niz pratećih izložbi o svemiru, Suncu, povijesti astronomije, planetu Marsu te starim astronomskim uređajima.

Zanimanje Koprivničana tijekom boravka planetarija u njihovome gradu bilo je iznimno veliko. Zbog ogromnog interesa, program je svakodnevno trajao čak do 21 sat, te je kroz planetarij tijekom pet dana prošlo više od 1300 zvjezdanih znatiželjnika.

U Bjelovaru su rezervacije termina za posjete već gotovo popunile sve raspoložive termine, a najavljene su čak i grupe iz susjednih mjesta i gradova.

Ovo događanje samo je jedno od zbivanja koje se ove godine održavaju diljem Hrvatske i svijeta u povodu proglašenja 2005. godine Svjetskom godinom fizike. Naime, ove se godine obilježava stota obljetnica od 'čudesne' godine Alberta Einsteina koji je 1905. godine objavio tri epohalna znanstvena rada u kojima je predstavio tada revolucionarne spoznaje o postojanju atoma, prirodi svjetlosti, povezanosti vremena i prostora te energije i mase. Njegove su ideje bitno utjecale na razvoj fizike i dovele do brojnih primjena s kojima se danas susrećemo (tranzistori, laseri, računala, televizija, nuklearna magnetska rezonancija u medicini, itd.).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙