FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 22. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BRUXELLES - Europska komisija (EK) objavila je u petak navečer da priprema zabranu uvoza peradi iz Hrvatske nakon otkrivanja virusa ptičje gripe. "EK priprema odluku o zabrani uvoza žive peradi i peradarskih proizvoda iz Hrvatske koja će u ponedjeljak biti usvojena po hitnoj proceduri", stoji u priopćenju Komisije. Hrvatska vlada obećala je Komisiji da živa perad i peradarski proizvodi neće biti izvezeni iz Hrvatske u EU, dodaje se u priopćenju.

LJUBLJANA - Potvrdi li i Europska unija pojavu ptičje gripe u Hrvatskoj, Slovenija će zabraniti uvoz mesa peradi iz Hrvatske, najavila je u petak navečer u razgovoru za Televiziju Slovenije direktorica Veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič. Usto, Veterinarska uprava će prema prijašnjem planu na područjima Slovenije koja se smatraju rizičnim za pojavu ptičje gripe zabraniti uzgoj peradi na otvorenim prostorima. Riječ je o krajnjem sjeveroistočnom dijelu države, te uskom pojasu uz slovensku obalu.

VARŠAVA - Uoči drugog kruga predsjedničkih izbora u Poljskoj, koji će se održati u nedjelju 23. listopada, kandidat stranke desnog centra Građanska platforma Donald Tusk izgubio je dio prednosti u odnosu na protukandidata iz stranke desnice Pravo i pravednost Lecha Kaczynskog, a analitičari i mediji nadmetanje dvojice predsjedničkih kandidata procjenjuju izjednačenim. Poljski dnevnik "Gazeta Wyborcza" u petak je objavio rezultate istraživanja javnog mnijenja, a oni pokazuju da se prednost Donalda Tuska smanjila nakon prvog kruga predsjedničkih izbora, 10. listopada, s 12 posto na 4 posto. Tusk prema anketi sada vodi s 52 posto potpore, dok Lech Kaczynski uživa potporu 48 posto anketiranih.

ALBANY - Američka senatorica Hillary Clinton pobijedila bi državnu tajnicu Condoleezzu Rice na hipotetičkim američkim predsjedničkim izborima 2008. godine, ali bi izgubila predsjedničku utrku od druge dvojice uglednih republikanaca, pokazali su rezultati ispitivanja javnog mnijenja objavljeni u petak. Istraživanje, koje su proveli Institut za javno mnijenje Marist Collegea i televizijska postaja WNBC, pokazalo je da bi bivša prva dama dobila 50 posto glasova američkih birača, prema 41 posto za Rice. Hillary Clinton bi međutim izgubila od dvojice republikanaca, senatora Johna McCaina i bivšeg newyorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija. Clinton, McCain i Giuliani su potencijalni kandidati svojih stranaka na sljedećim izborima 2008. godine, dok je Rice rekla da se ne namjerava kandidirati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙