FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska: Dijagnosticiran virus ptičje gripe

ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je dijagnosticiranvirus ptičje gripe, potvrdio je u petak navečer Hini glasnogovornikMinistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva MladenPavić.
ZAGREB, 21. listopada 2005. (Hina) - U Hrvatskoj je dijagnosticiran virus ptičje gripe, potvrdio je u petak navečer Hini glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Mladen Pavić.

Virus ptičje gripe pronađen je na uzorcima uzetih od 12 uginulih labudova, pronađenih u četvrtak na ribnjaku orahovičkog PP-a "Grudnjak" u Zdencima.

Analiza uzorka na virus ptičje gripe obavljena je u Centru za peradarstvo, kazao je glasnogovornik Pavić.

Glasnogovornik je najavio izvanrednu konferenciju za novinare Ministarstva u Zagrebu u petak u 22 sata.

Na ribnjaku orahovičkog PP-a "Grudnjak" u Zdencima u četvrtak su čuvari pronašli 12 uginulih labudova od kojih je veterinarska služba uzela uzorke i poslala na analizu. Nakon uzimanja uzoraka labudovi su spaljeni i zakopani.

Ribnjak "Grudnjak" jedan je od 20 odredišta gdje se provodi praćenje ptica radi prevencije od ptičje gripe.

Mađarski ministar zdravstva Jeno Racz izjavio je u petak ranije mađarskoj novinskoj agenciji MTI da se mađarsko cjepivo protiv smrtonosne ptičje gripe definitivno potvrdilo kao učinkovito te da su to pokazali konačni testovi na ljudima.

"Sada je u potpunosti dokazano da je cjepivo učinkovito kod ljudi... na temelju naših podataka cjepivo je 100 posto učinkovito", rekao je Racz.

Cjepivo je ispitano na oko 100 dragovoljaca među kojima je bio i mađarski ministra zdravstva. Mađarska kaže da će, kada pokrene proizvodnju, moći proizvoditi 500.000 doza cjepiva tjedno te da će kasnije moći proizvodnju povećati na desetke milijuna doza ako će biti potrebno.

Procijenjeno je da će za 10 milijuna stanovnika Mađarske biti potrebno 3,5 milijuna doza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙