FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na praškome forumu Eureke o suradnji s okvirnim programima EU-a

PRAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Suradnja Eureke - europske mreže zaistraživanja i razvoj tržišta - i okvirnih programa Europske unije(EU) treba biti usklađenija kako bi zajedničkim nastojanjimapridonijeli porastu europske konkurentnosti u istraživanju i razvoju,zaključeno je na današnjem Forumu Eureke u Pragu.
PRAG, 21. listopada 2005. (Hina) - Suradnja Eureke - europske mreže za istraživanja i razvoj tržišta - i okvirnih programa Europske unije (EU) treba biti usklađenija kako bi zajedničkim nastojanjima pridonijeli porastu europske konkurentnosti u istraživanju i razvoju, zaključeno je na današnjem Forumu Eureke u Pragu.

Na Forumu je istaknuto kako je potrebno usklađivati zakonske propise o istraživanjima i razvoju u europskim državama članicama Eureke.

Kad je pak riječ o europskoj konkurentnosti, sudionici su upozorili da će ubuduće morati osigurati više novca iz javnoga i privatnoga sektora za istraživanja i razvoj ako Europa doista želi ostvariti zadaće istaknute u Lisabonskoj strategiji.

Među tim zadaćama je i ona da do 2010. europske države dosegnu razinu izdvajanja za istraživanja i razvoj od tri posto BDP-a, za što je pak potrebno izdvojiti više novca iz javnoga i privatnoga sektora.

Na to je upozorio i potpredsjednik češke vlade Martin Jahn na konferenciji za novinare u sklopu Foruma te europske mreže koji je organiziran u češkome glavnom gradu jer Češka od svibnja ove godine predsjeda Eurekom.

Bez obzira na to što se, kako je rekao Jahn, u Češkoj svake godine iz državnoga proračuna za istraživanja i razvoj izdvaja deset posto više novca nego u prethodnoj godini, Jahn je istaknuo kako se čini sve ne bi li se javni sektor potaknuo da više ulaže, posebice smanjivanjem poreznih obveza.

Kako se pak projekti Eureke doista i ostvaruju, mogli su se uvjeriti novinari koji su pratili Forum za posjeta tvrtki Aquatest u mjestu Mniseku pod Brdyma, 30-ak kilometara od Praga. Tvrtka se uglavnom bavi zaštitom podzemnih voda, ali novinari su mogli vidjeti i stroj za recikliranje računalnih čipova koji je sama patentirala.

Hrvatska je punopravna članica Eureke od 2001., a danas sudjeluje u 15 njezinih projekata, a četiri su na stupnju procjene.

U Eureku je učlanjeno 35 europskih država, a kao institucija ravnopravno sudjeluje i EU. Osnovana je prije 20 godina u Hannoveru pa su na praškom Forumu obilježena i dva desetljeća djelovanja te mreže.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙