FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ptičja gripa: prototip mađarskog cjepiva uspješno djeluje na peradi

BUDIMPEŠTA, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Prototip cjepiva protivptičje gripe na kojemu se u Budimpešti trenutačno radi kako bi semogao primjenjivati na ljudima, uspješno djeluje na peradi, priopćilaje u srijedu mađarska veterinarska služba (ANTSZ).
BUDIMPEŠTA, 19. listopada 2005. (Hina/AFP) - Prototip cjepiva protiv ptičje gripe na kojemu se u Budimpešti trenutačno radi kako bi se mogao primjenjivati na ljudima, uspješno djeluje na peradi, priopćila je u srijedu mađarska veterinarska služba (ANTSZ).

"Djelotvornost prototipa cjepiva (protiv azijskog soja virusa H5N1) dokazana je na peradi i može se primjenjivati za njihovo cijepljenje", rekao je u priopćenju predsjednik ANTSZ-a Laszlo Bujdoso, a prenijela je mađarska novinska agencija MTI.

"Ako klinička ispitivanja budu pozitivna, prototip će biti baza za proizvodnju pravog cjepiva", dodao je Bujdoso u priopćenju.

"Prve rezultate kliničkih ispitivanja na ljudima imat ćemo krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna", kazala je Illona Taszari, službena predstavnica ANTSZ-a.

Proizvodnja prototipa cjepiva je nužna etapa u brzoj izradi pravog cjepiva protiv smrtonosnog virusa H5N1, ako ovaj bude mutirao i bude se prenosio s čovjeka na čovjeka, što bi dovelo do rizika od pandemije.

Točni troškovi proizvodnje prototipa cjepiva označeni su kao "državna tajna". U ponedjeljak je državni tajnik za zdravstvo Mihaly Koekeny kazao da premašuju milijardu forinta (oko 4 milijuna eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙