FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski tjedan za prevenciju boli od 17. do 22. listopada

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Prema podacima Svjetske zdravsteneorganizacije (WHO) čak 50 posto pacijenata trpi neki od oblikakronične boli, a samo ih se 20 posto pravilno liječi, rečeno je nakonferenciji za novinare u povodu Europskog tjedna za prevenciju boliod 17. do 22. listopada, održanoj danas u Hrvatskom liječničkom domu uorganizaciji Belupa.
ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Prema podacima Svjetske zdravstene organizacije (WHO) čak 50 posto pacijenata trpi neki od oblika kronične boli, a samo ih se 20 posto pravilno liječi, rečeno je na konferenciji za novinare u povodu Europskog tjedna za prevenciju boli od 17. do 22. listopada, održanoj danas u Hrvatskom liječničkom domu u organizaciji Belupa.

Slične konferencije za novinare danas se održavaju u cijeloj Europi a namjera im je upozoriti da je liječenje boli temeljno ljudsko pravo te da se bol može i mora liječiti.

Ove godine naglasak je stavljen na liječenje boli u pacijenata starije životne dobi te kod djece.

Predsjednica Hrvatskog društva za liječenje boli Mirjana Persoli Gudelj navela je podatak da se čak između 70 i 80 posto osoba starijih od 65 godina života susreće s nekom vrstom boli, a najčešći su križobolja, osteoartritis, homeopatija, reuma i rak. Istaknula je kako bol trpi između 75 i 90 posto oboljelih od raka, a svega 25 posto ih se liječi od bolova.

Liječnica opće medicine dr. Vlasta Vučevac ističe kako većina pacijenata danas, uz suvremene lijekove, ne mora trpjeti bol, ali se otpor najčešće javlja kod članova obitelji koji nemaju povjerenja u neki preparat. Ističe stoga potrebu stalne edukacije pacijenta i njegove obitelji što se u Zagrebu pokušava putem gerontoloških centara koji djeluju pri domovima umirovljenika.

Govoreći o liječenju boli u djece dr. Dijana Butković iz Klinike za dječje bolesti ocijenila je da bol kod djece ne treba podcjenjivati iako ju je najteže prepoznati. Zbog toga su stručnjaci klinike izradili posebnu skalu za stupnjevanje bolova koja je za djecu jednostavna a liječnicima daje smjernice za liječenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙