FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nezaposleni roditelji imaju pravo na staž u prvoj godini života djeteta

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Većina nezaposlenih roditelja kojiobavljaju roditeljsku dužnost u prvoj godini života djeteta ima pravona uplatu mirovinskog staža iz državnog proračuna tijekom te godine,ali malo ih uopće zna za to pravo.

piše: Nena Todorić Kajfeš

ZAGREB, 18. listopada 2005. (Hina) - Većina nezaposlenih roditelja koji obavljaju roditeljsku dužnost u prvoj godini života djeteta ima pravo na uplatu mirovinskog staža iz državnog proračuna tijekom te godine, ali malo ih uopće zna za to pravo.

Iako se ta mogućnost iz Zakona o mirovinskom osiguranju primjenjuje od 1999. godine, malo je roditelja koristi, što potvrđuje podatak da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) početkom kolovoza evidentirao svega 123 osiguranika po toj osnovi, uglavnom nezaposlenih majki.

Većina nezaposlenih majki koje primaju rodiljnu naknadu potencijalne su korisnice prava iz mirovinskog osiguranja, a njih je prema evidenciji Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u kolovozu bilo 7.543.

Od toga 3.790 nezaposlenih majki koristi rodiljni dopust do jedne godine života djeteta, a 3.753 do treće godine života djeteta.

Da roditelji koji nisu osigurani po drugoj osnovi imaju pravo na mirovinsko osiguranje dok im dijete ne navrši godinu dana, nisu ništa znali u udruzi "Rode", u kojoj inače informiraju roditelje o njihovim pravima.

S time, primjerice, nisu upoznati u pravnoj službi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske ili Ženskoj sekciji toga sindikata. Ni na web stranicama HZMO-a nema informacijama o tome.

Pravo na obvezno mirovinsko osiguranje u prvoj godini života djeteta ima većina nezaposlenih roditelja - svi oni koji nisu zaposleni kao radnici, obrtnici, poljoprivrednici, samostalna djelatnost ili ne koriste produženo osiguranje.

Pod uvjetom da je dijete hrvatski državljanin, te da ono i roditelj imaju prebivalište u Hrvatskoj, država će uplaćivati mirovinski staž godinu dana, no roditelj mora sam predati prijavu HZMO-u.

U HZMO-u pojašnjavaju da mogućnost dobivanja mirovinskog staža nakon rođenja djeteta ide u prilog pronatalitetnoj politici, a mnogim majkama, koje su najčešće korisnice takvog osiguranja, svaka godina, pa i mjesec mirovinskog staža, mogu biti važni za kasniji obračun mirovine.

Za ostvarenje prava na mirovinu treba minimalno 15 godina staža, ali on ne mora biti uplaćivan u kontinuitetu.

Na promijenjenom tržištu rada, s novim oblicima zapošljavanja, zaposleni praktički prikupljaju svaki mjesec staža radeći s prekidima, sezonski, honorarno, što sve nosi različite oblike mirovinskog osiguranja.

Zahtjev za jednogodišnjim mirovinskim stažom može se podnijeti tijekom cijele prve godine života djeteta, sve do prvog rođendana, a pravo na osiguranje počinje teći od dana rođenja djeteta.

Da bi roditelj podnio prijavu HZMO-u, ne mora biti prijavljen u evidenciju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, nebitno je i je li ranije bio zaposlen, prima li porodiljnu naknadu i kolika su mjesečna primanja obitelji.

Ako oba roditelja obavljaju roditeljske dužnosti, a nisu osigurani po drugoj osnovi, majka koristi mogućnost osiguranja, osim ako se roditelji prethodno drugačije dogovore, što potvrđuju izjavom u uredu HZMO-a ili izjavom ovjerenom kod javnog bilježnika.

Pravo se može koristiti za svako dijete, ali ako se slijedeće dijete rodi prije navršetka prve godine života prethodnog djeteta, prestaje pravo na obvezno osiguranje po prethodno rođenom djetetu, tako da roditelj mora predati prijavu za novorođeno dijete.

Država godinu dana uplaćuje mirovinski doprinos po najnižoj propisanoj mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa, koji za 2005. godini iznosi 2.080,75 kuna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙