FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan testirao nadzvučni avion

SYNDEY/TOKIO, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Japan je uponedjeljak uspješno testirao nadzvučni zrakoplov u australskojdivljini čime je učinio korak bliže prema svome cilju da razvijenasljednika britansko-francuskog zrakoplova Concorde koji je prijedvije godine otišao u povijest.
SYNDEY/TOKIO, 10. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Japan je u ponedjeljak uspješno testirao nadzvučni zrakoplov u australskoj divljini čime je učinio korak bliže prema svome cilju da razvije nasljednika britansko-francuskog zrakoplova Concorde koji je prije dvije godine otišao u povijest.

Japanska aerosvemirska agencija (JAXA) objavila je da je prototip nadzvučnog aviona lansiran raketom u južnoaustralskoj pustinji te da je izveo 15-minutni let.

Japanci se nadaju da bi jednoga dana njihov nadzvučni zrakoplov mogao povezivati Tokio i New York u nešto manje od šest sati - što bi bilo upola manje vrijeme od aktualno potrebnog za tu realciju.

JAXA se nada da će testiranja dovesti do razvoja komercijalnih letova te radi na uklanjanju tehnoloških nedostataka kao što je poboljšati iskoristivost goriva i smanjiti razinu buke, objavila je agencija.

Dvojbe, međutim, ipak postoje o stvarnoj komercijalnoj budućnosti zrakoplova s ozbirom da Concorde, koji je povučen prije dvije godine, nije nikad uspio ostvariti zaradu.

Novi bi zrakoplov prevozio 300 putnika, triput više od Concordea, i letio brzinom Mach 2, što znači dvaput brzinom zvuka, odnosno ugrubo rečenom brzinom kakvu je ostvarivao Concorde.

Zrakoplov Concorde razvili su zajednički Britanci i Francuzi 60-ih godina. U srpnju 2000., Concorde se srušio nakon polijetanja iz Pariza pri čemu je 113 osoba poginulo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙