FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri od 23 vozila-robota stigla na cilj u pustinji Mojave

PRIMM , 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tri od dvadeset trivozila-robota koji su u subotu ujutro krenuli sa startnih mjesta upustinji Mojave na utrku, nakon prijeđenih 210 kilometara pustinjskogterena, uz pomoć računala, kamera, infracrvenih senzora i senzorskihlasera stigla su na cilj.
PRIMM , 9. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tri od dvadeset tri vozila-robota koji su u subotu ujutro krenuli sa startnih mjesta u pustinji Mojave na utrku, nakon prijeđenih 210 kilometara pustinjskog terena, uz pomoć računala, kamera, infracrvenih senzora i senzorskih lasera stigla su na cilj.

Organizatori su izvijestili kako očekuju vremena još dvaju vozila koja još nisu prešla zadanu stazu. Članovi stručne komisije nakon toga će objaviti konačna vremena i pobjednika utrke čijim će se autorima uručiti novčana nagrada u iznosu od 2 milijuna dolara, rekao je za Reuters direktor ovoga projekta i američke Agencije za napredna istraživanja na području obrane (DARPA), Tony Tether. DARPA je sponzorirala utrku.

Prošle je godine samo polovica od 15 natjecatelja prošla polufinale, ali nijedan od njih nije osvojio nagrade jer su se sva vozila pokvarila samo nekoliko kilometara od startne linije.

Dvadeset tri modificirana vojna terenska vozila (humveeja), SUV-a, pustinjska buggija i kamioneta poslana su u subotu ujutro u pustinju u saveznoj državi Nevadi, gdje je pred njima bilo mnoštvo prepreka.

Vozila su u potpunosti samostalna i daljinsko upravljanje njima isključeno je. Utrka se organizira u sklopu napora Pentagona da realizira kongresni mandat u sklopu kojega bi do 2015. trećina svih vojnih kopnenih vozila funkcionirala bez vozača. Svrha vozila-robota bila bi opskrba američke vojske u ratnim područjima. Utrka je počela i završila u Primmu, mjestu smještenom 60 km jugozapadno od Las Vegasa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙