FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 9. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 9. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

ZAGREB - Pomirba kao temeljna europska vrijednost morala bi postati hrvatski cilj, rekao je u nedjelju europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn na kraju posjeta Zagrebu. "Sad je manje korisno spekulirati o datumu ulaska u Uniju, važnije se usredotočiti na reforme i ostale nužne uvjete koje treba ispuniti", rekao je Rehn i naglasio važnost rješavanja pitanja povratka izbjeglica i prava manjina. "EU je utemeljena na pomirbi Francuske i Njemačke, pomirba je temeljna europska vrijednost i vrijeme je da i Hrvatska ostavi prošlost za sobom i izgradi bolju i svjetliju budućnost za svoje građane", rekao je Rehn na tiskovnoj konferenciji u prostorijama Delegacije Europske komisije.

ZAGREB - Europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn u nedjelju je posjetio hrvatski Sabor i razgovarao s članovima odbora za vanjsku politku i europske integracije te Zajedničkog odbora Europskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora, priopćeno je iz Sabora. Rehn je Hrvatskoj čestitao na početku pregovora i naglasio da će tijek pregovora ovisiti o provođenju reforma i njihovoj primjeni, uspostavi vladavine prava, reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije, kaže se u saborskome priopćenju.

ZAGREB - Nakon katastrofalnog potresa koji je zadesio Pakistan u nedjelju iz cijelog svijeta počinje stizati pomoć i izrazi sućuti. Ujedinjeni narodi su u Pakistan poslali ekipu za koordinaciju. Osmočlana ekipa iz UN-ovog ureda za koordinaciji humanitarnih poslova upućena je u Islamabad da pomogne postaviti centar za koordinaciju. Američki predsjednik George W. Bush, koji je potres nazvao "jezivom tragedijom", obećao je američku hitnu pomoć i uputio izraze sućuti. Europska unija izdvojiti će tri milijuna eura za pomoć žrtvama potresa, najavio je europski povjerenik za razvoj i humanitarnu pomoć Louis Michel. Kina je poslala 49-članu ekipu pomoći u Pakistan u nedjelju, objavila je kineska vlada.

RIM - Čelnik oporbenog lijevog centra i bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi u nedjelju je na velikom skupu koji je organizirala oporbena koalicija na rimskom Trgu Popolo, kazao kako Italija zaslužuje bolju vladu od one koju je imala u proteklih pet godina. Kritizirajući vladinu koaliciju desnog centra, Prodi je za premijera Silvija Berlusconija kazao da je "neprikladan za predsjednika vlade jedne svadljive većine", te da "Italija i Talijani zaslužuju bolje". Zatim je napao nacrt državnog proračuna za 2006. godinu, koji je Berlusconijeva vlada ovih dana predstavila Parlamentu. To je proračun od kojega Berlusconi "bježi i zna da ga slijedeće godine neće trebati provoditi, jer više neće biti premijer", rekao je Prodi.

BEČ - U nedjelju se u Gradišću održavaju lokalni izbori na kojima će Gradišćanci izabrati novi sastav Zemaljskog parlamenta. Među 242.218 birača u Gradišću pravo glasa ima i 35 tisuća gradišćanskih Hrvata čiji su predstavnici kandidati na listama stranaka koje sudjeluju na izborima: Socijaldemokratske (SPO), Narodne (OVP), Slobodarske (FPO) i stranke Zelenih. Sva ispitivanja javnosti pokazala su da bi Socijaldemokrati sa zemaljskim poglavarom Hansom Niesslom mogli osvojiti apsolutnu većinu. Narodnjaci ih u tome žele spriječiti i prvi put poslije 1956. godine nadaju se većem broju glasova.

PODGORICA - Parlamentarne Skupštine Organizacije za europsku suradnju i sigurnost u nedjelju je, drugog dana svog zasjedanja u Crnoj Gori, raspravljala o mediteranskoj dimenziji OESS-a, posebno mogućim prijetnjama po sigurnost i stabilnost u mediteranskoj regiji kao i gospodarskoj sigurnosti, trgovini i suradnji u Mediteranu. Voditelj Misije OESS-a u BiH Douglas Davidson je rekao da crnogorska neovisnost neće izazvati težnju Republike Srpske ili nekog drugog entiteta za odvajanje od Bosne i Hercegovine, ocijenivši da je političko stanje u BiH drugačija no u SCG, jer tamo nitko ne traži odcjepljenje. "Svima u BiH sada je prioritet kako postati dio EU, a ne kako promijeniti državno uređenje", kazao je Davidson.

RIM - Papa Benedikt XVI. u nedjelju je tijekom angelusa sa svoga prozora na Trgu svetog Petra pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne žrtvama potresa u Pakistanu, Indiji i Afganistanu. Papa je izrazio željenje zbog tolikih žrtava potresa u tim zemljama, kojima je izrazio svoju bliskost, te nadu da će žiteljima pogođenima prirodnom katastrofom međunarodna zajednica priskočiti u pomoć. Na Trgu svetog Petra u nedjelju se okupilo više desetaka tisuća hodočasnika, a Papa je beatificirao Clemensa Augusta grofa od Galena, njemačkog biskupa koji se oštro suprotstavljao nacizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙