FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn: Pomirba bi morala biti hrvatski prioritet

ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Pomirba kao temeljna europskavrijednost morala bi postati hrvatski cilj, rekao je u nedjeljueuropski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn na kraju posjetaZagrebu.
ZAGREB, 9. listopada 2005. (Hina) - Pomirba kao temeljna europska vrijednost morala bi postati hrvatski cilj, rekao je u nedjelju europski povjerenik za pitanja proširenja Olli Rehn na kraju posjeta Zagrebu.

"Sad je manje korisno spekulirati o datumu ulaska u Uniju, važnije se usredotočiti na reforme i ostale nužne uvjete koje treba ispuniti", rekao je Rehn i naglasio važnost rješavanja pitanja povratka izbjeglica i prava manjina.

"EU je utemeljena na pomirbi Francuske i Njemačke, pomirba je temeljna europska vrijednost i vrijeme je da i Hrvatska ostavi prošlost za sobom i izgradi bolju i svjetliju budućnost za svoje građane", rekao je.

Nakon početka pristupnih pregovora EU očekuje da Hrvatska ispuni svoje obveze i da se puna suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu nastavi sve dok se i posljednji optuženik ne nađe pred sudom.

Na pitanje novinara o izjavi američkoga podtajnika za politička pitanja Nicholasa Burnsa o tome kako NATO ne želi Hrvatsku dok Ante Gotovina ne bude izručen Haagu, Rehn je rekao kako SAD i NATO imaju puno pravo na vlastite kriterije. "Naš je kriterij bio puna suradnja s Haškim sudom i nema razloga sumnjati u ocjenu haške tužiteljice", rekao je Olli Rehn na kraju posjeta Hrvatskoj.

U nedjelju je Rehn posjetio hrvatski Sabor i razgovarao s članovima odbora za vanjsku politku i europske integracije te Zajedničkog odbora Europskoga parlamenta i Hrvatskoga sabora, priopćeno je iz Sabora.

Prema priopćenju, Rehn je Hrvatskoj čestitao na početku pregovora i naglasio da će tijek pregovora ovisiti o provođenju reforma i njihovoj primjeni, uspostavi vladavine prava, reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije. Uz vladavinu prava, posebno je važna suradnja s Haškim sudom", kaže se u saborskome priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙