FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagrebačka burza: Dionice Ine na hrvatskim burzama bit će jedan od značajnijih događaja na tržištu kapitala

NOVIGRAD, 8. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska industrijainvesticijskih fondova još uvijek zaostaje za članicama Europskeunije, no ubrzani rast imovine pod upravljanjem fondova unazad dvijegodine ukazuje da će se njen razvoj tek intenzivirati, čemu bi trebalepridonijeti i inicijalne javne ponude dionica državnih poduzeća naburzama, rekao je predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš, nadanašnjoj završnoj panel diskusiji XV. godišnje konferencijeZagrebačke burze u Novigradu.
NOVIGRAD, 8. listopada 2005. (Hina) - Hrvatska industrija investicijskih fondova još uvijek zaostaje za članicama Europske unije, no ubrzani rast imovine pod upravljanjem fondova unazad dvije godine ukazuje da će se njen razvoj tek intenzivirati, čemu bi trebale pridonijeti i inicijalne javne ponude dionica državnih poduzeća na burzama, rekao je predsjednik Uprave Erste Investa Josip Glavaš, na današnjoj završnoj panel diskusiji XV. godišnje konferencije Zagrebačke burze u Novigradu.

Imovina investicijskih fondova u Hrvatskoj trenutačno iznosi oko 7,4 milijarde kuna, odnosno oko 200 eura po stanovniku. Usporedbe radi, prosjek za 'nove' članice EU je između 600 i 700 eura (u Austriji je 15 tisuća eura po stanovniku), što pokazuje koliko ima prostora za njihov razvoj, ocijenio je Glavaš.

Osim rasta, predsjednik Uprave Erste Investa, očekuje i bitnu promjenu strukture industrije investicijskih fondova.

Naime, danas se oko 60 posto imovine nalazi u novčanim fondovima, a sve veći interes ulagača za vrijednosne papire na hrvatskom tržištu kapitala trebao bi njihov udio smanjiti ispod 50 posto, u korist mješovitih, dioničkih i obezničkih fondova, rekao je Glavaš.

Erste Invest, osim investicijskim fondovima, upravlja i braniteljskim fondom, čiju imovinu sada čini samo sedam posto dionica HT-a, čemu bi se u prvom tromjesečju iduće godine trebalo pridružiti i sedam posto dionica Ine.

Predsjednik Uprave Erste Investa kazao je također kako u drugoj polovici iduće godine očekuje da će država u braniteljski fond prenijeti i dio dionica HEP-a, ali i da još uvijek ne zna hoće li se dio naći i na burzama.

No, pojava dionica Ine na hrvatskim burzama, koja je izvjesna, trebala bi biti jedan od značajnijih događaja na tržištu kapitala u idućoj godini, koji će, prema mišljenju sudionika konferencije, utjecati na gotovo cijeli financijski sustav Hrvatske.

Prema ad hoc procjeni predsjednika Uprave PBZ Investa, Hrvoja Bujanovića, 15 posto dionica Ine moglo bi trenutno vrijediti između milijardu i 2 milijarde kuna. Iako će dio završiti u rukama stranih investitora, Bujanović očekuje da domaća financijska industrija u drugoj fazi privatizacije Ine bez problema može sudjelovati s oko 35 posto.

Naime, privatizaciju državnih poduzeća putem burzi sudionici konferencije Zagrebačke burze jednoglasno drže osnovnim preduvjetom za daljnji razvoj domaćeg tržišta kapitala, koji će imati utjecaja i na cjelokupno gospodarstvo.

Na ovogodišnjoj konferenciji Zagrebačke burze sudjelovalo je više od 350 predstavnika domaće i svjetske financijske industrije, te predstavnici brojnih značajnih hrvatskim i inozemnih institucija, poput Europskog parlamenta, Europske središnje banke te niza europskih burzi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙