FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

ZAGREB - Dragutin Golik, koji je jutros ranjen pri pokušaju hvatanja pljačkaša banke u zagrebačkom naselju Drvinju, popodne je ponovno operiran zbog krvarenja rane, no njegovo je stanje i dalje kritično, doznaje se u Općoj bolnici Sveti Duh. Pedeset i dvogodišnji veteran Domovinskog rata ranjen je jutros pri pokušaju hvatanja razbojnika koji su opljačkali više od pola milijuna kuna iz banke u zagrebačkom naselju Drvinju. Pošto mu je operirana vena i arterija u preponi desne noge, Golik je popodne opet operiran zbog krvarenja iz rane na arteriji. U zagrebačkoj policiji rekli su da za sada nema indicija na temelju kojih bi jutrošnju pljačku povezali s onom u rujnu u poslovnici Fine u Zvonimirovoj ulici, kad su ubijena dvojica zaštitara, ali da se to ne može ni isključiti.

NOVIGRAD - Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader danas je u Novigradu kazao da je Hrvatska prije nekoliko dana doživjela dosad najveću afirmaciju kao zrela demokratska država koja će uskoro ući u Europsku uniju. Ocijenio je da sada ulazimo u vrlo važno razdoblje pregovora o važnim i osjetljivim pitanjima za cijelu zemlju, u kojima ne možemo očekivati da ćemo postići idealno, ali računamo na kompromis koji će biti rezultat dobrih i kvalitetnih pregovarača bez obzira na njihove "političke boje". Govoreći na svečanom otvorenju XV. godišnje konferencije Zagrebačke burze premijer Sanader je izrazio i zadovoljstvo reakcijom burzi na odluku o početku pregovora Hrvatske sa EU, rekavši kako "burze najbolje ocjenjuju političke događaje". Sanader je posebice istaknuo kako ove godine očekuje brži gospodarski rast nego u prošloj godini, odnosno stopu rasta BDP-a od gotovo 4 posto, što podupiru pozitivni gospodarski pokazatelji u nizu sektora - od industrije do turizma.

SPLIT - Zagrebački odvjetnik Krešimir Krsnik, nakon što je u zatvoru na splitskim Bilicama posjetio svojega branjenika novinara Josipa Jovića koji se tamo, na temelju naloga Haaškog suda, nalazi od jučer, novinarima je pred zatvorom izjavio kako je Jovićevo uhićenje protuzakonito. "Ovo je blamaža hrvatskog pravosuđa", kazao je Krsnik, ustvrdivši kako se uhidbeni nalog i određivanje pritvora, po Statutu Međunarodnoga suda u Haagu, može izdati jedino za onoga tko je optužen za ratni zločin. Ocijenio je da ako Jović nije optužen za ratni zločin, ne može biti ni izručen. Na novinarski upit kako komentira razmišljanja da se sve to ne bi ni dogodilo da se Jović odazvao pozivu Haaškog suda, Krsnik je kazao kako je to istina, ali da Jović jednako tako ima pravo reći da postoje zakoni ove države koja ga je obvezna štititi. Zbog svega će toga Jovićevi odvjetnici zatražiti izuzeće haaškog tribunala jer, kako je rekao Krsnik, "u ovom postupku postupa pristrano i odlučuje se na poduzimanje pravnih koraka prije pravomoćnosti rješenja".

SINJ - Saborski zastupnik SDP-a i predsjednik stranke Ivica Račan odgovarajući na novinarski upit da komentira hašku optužnicu i jučerašnje privođenje bivšeg glavnog urednika Slobodne Dalmacije Josipa Jovića, je rekao da je među onima koji smatraju da je optužba neopravdana. Izrazivši žaljenje što je do toga došlo, Račan je rekao da se ipak treba poštivati pravna država. Na pitanje je li SDP za prijevremene parlamentarne izbore, Račan je odgovorio da oni jesu za to, ali da to o njima ne ovisi jer ih oni ne predlažu.

ZAGREB - Hrvatsko novinarsko društvo (HND) danas je u konzultacijama sa svjetskom i europskom federacijom novinara (IFJ/EFJ) pozvalo Haaški sud da razmotri mogućnost obustave postupka protiv novinara Josipa Jovića, koji je jučer uhićen da bi bio izručen Haaškom sudu, te drugih suoptuženih hrvatskih novinara. HND istodobno poziva kolege i članove da se drže zakona, pravila i odluka svih hrvatskih sudova pa tako i Haaškog, priopćeno je nakon izvanredne sjednice Izvršnog odbora HND-a, održane popodne zbog slučaja splitskog novinara i bivšeg urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića. Izvršni odbor HND-a kao član svjetske i europske federacije novinara u povodu Jovićeva uhićenja ističe također da su načela slobode medija i vladavine prava temeljne odrednice novinarskog djelovanja. U HND-u izražavaju žaljenje što se Jović nije odazvao pozivu Haaškog suda, gdje je jedino mogao braniti svoja stajališta i što mu je splitski Županijski sud odredio pritvor jer se nije odazvao tom pozivu.

VIROVITICA - U Virovitici je danas otvorena hladnjača tvrtke Brana za skladištenje voća i povrća, kapaciteta 2.200 tona, vrijedna 20 milijuna kuna. To je prva hladnjača u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj se godišnje proizvede približno 9.000 tona različitog voća i povrća. Hladnjaču je otvorio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva Petar Čobanković. Čobanković je istaknuo da se Vlada, u kontekstu razvoja voćarstva u Republici Hrvatskoj, odlučila sufinancirati izgradnju hladnjača jer je nedostatak skladišnih kapaciteta usko grlo u voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji.

POŽEGA, - Arheološko nalazište u Kaptolu kod Požege u Parku prirode "Papuk", gdje je nedavno otkriven kneževski grob iz starijeg željeznog doba, danas je posjetio ministar kulture Božo Biškupić. Na nalazištu Gradcima, kod utvrđena naselja iz starijega željeznog doba, već petu godinu istražuje se nekropola pod tumulima, u organizaciji Arheološkog odsjeka Filozofskog fakulteta u Zagrebu i pod vodstvom dr. sc. Hrvoja Potrebice. Ove je godine pod najvećim grobnim humkom na tom groblju otkriven bogat grob istaknutog pripadnika ratničke aristokracije između 8. i 6. stoljeća prije Krista. Potrebica je kazao da na to "upućuje i senzacionalan nalaz brončanog mača koji je za sada jedini u našoj zemlji, a rijedak je i u Europi". Ocijenivši da to arheološko nalazište neobično vrijedno, ministar Biškupić je obećao veću novčanu potporu za nastavak istraživanja.

ZAGREB - Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja dalo je negativno mišljenje o korisničkim paketima T-HT-a za javne govorne usluge u nepokretnoj mreži, smatrajući kako bi odobravanje tih paketa moglo imati učinak sprječavanja pristupa telekomunikacijskom tržištu novim takmacima. O tome su danas izvijestili iz Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a slijedom ovog tjedna (4. listopada) održane sjednice Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. Ocjenu korisničkih paketa Vijeće je dalo na traženje Hrvatske agencije za telekomunikacije.

PULA - U Istarskoj je županiji u prvih devet mjeseci ove godine boravilo ukupno 2,43 milijuna turista koji su ostvarili 16,97 milijuna noćenja, što je tri posto više noćenja nego u istom lanjskom razdoblju, dok je broj gostiju na prošlogodišnjoj razini, izvijestila je danas Turistička zajednica Istarske županije. Prema podacima lokalnih turističkih zajednica, najveći udio u ostvarenim noćenjima pripada gostima iz Njemačke, zatim slijede Talijani, a vrlo pozitivan trend bilježe gosti iz Nizozemske.

ŽUPANJA - Na zgradi u središtu Županje danas je postavljena slika "Ljeto u Slavoniji" koju je od reciklirana papira izradila skupina žena članica županjske Galerije "Veliki kraj" s kojom će se Županjke natjecati za Guinnessovu knjigu rekorda. Po riječima voditeljice Galerije Marlene Lončarević Županjke su sliku sa slavonskim motivom - plavo nebo, žuta žita s makovima i zelena šuma - počele izrađivati još ljetos. Međutim, zbog izrazito lošeg vremena, koje je usporilo sušenje, slika je završena tek sada. Za sliku veličine 80 četvornih metara utrošeno je oko 800 litara smjese od papira i boja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙