FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Pregled vijesti do 21 sat.

WASHINGTON - Sjedinjene Države neće podržati uključenje Hrvatske u NATO sve dok je odbjegli optuženik Haškog suda general Ante Gotovina na slobodi, rekao je u petak američki državni podtajnik Nicholas Burns novinarima pred svoj posjet balkanskoj regiji sljedećeg tjedna. On je rekao kako "Sjedinjene Države smatraju da hrvatska Vlada nije ostvarila dovoljan napredak u pronalaženju i uhićenju generala Gotovine". Burns je također rekao da SAD neće podržati uključenje Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir NATO-a dok odbjegli optuženici Radovan Karadžić i Ratko Mladić ne budu uhićeni. Burns je naveo da su Albanija, Makedonija i Hrvatska, pripadnice Američko-jadranske povelje, u posljednjim fazama kandidature za članstvo u NATO-u. Ocijenio je da tri zemlje bilježe "odličan napredak" u približavanju NATO-u s tim da Hrvatska treba riješiti problem Gotovine.

LJUBLJANA - Slovenski zakon o proglašenju ekološkog i epikontinentalnog pojasa samo potvrđuje ono što je Slovenija već imala i što je bilo predviđeno u tzv. parafiranom sporazumu Drnovšek-Račan iz 2001. godine, navodi slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u tekstu objavljenom na internet stranici ministarstva koja donosi više priloga o slovenskoj poziciji u sporu oko granice na moru s Hrvatskom. "Tim su sporazumom Slovenija i Hrvatska potvrdile činjenicu da granica na moru nije crta sredine (u Piranskom zaljevu), te da Slovenija ima teritorijalni izlaz na otvoreno more", piše u Rupelovu prilogu. To je ujedno i odgovor na komentar "Dela" po kojem je slovenski parlament proglašavanjem ekološkog i epikontinentalnog pojasa "poništio" sporazum Drnovšek-Račan" i izazvao "nacionalističke napetosti" na obje strane. Rupel tvrdi da je "pravi problem" u odnosima Slovenije s Hrvatskom, kad se radi o granici na moru, to što Hrvatska nastoji biti "gospodar Jadrana" i ponaša se kao "hegemon".

LJUBLJANA - Slovenska pučka stranka (SLS) odbacila je u petak deklaraciju Hrvatskog sabora kojom je zakon o slovenskom ekološkom i epikontinetalnom pojasu proglašen pokušajem povrede hrvatskog suvereniteta i ništavnim aktom bez utemeljenja u međunarodnom pravu. Taj je zakon "unutarnji akt suverene države" koji druge države ne mogu osporavati, a hrvatske su reakcije "emocionalne i rezultat očitog nepoznavanja i nepoštivanja međunarodnog prava", navodi se među ostalim u izjavi stranke koja sudjeluje u koalicijskoj vladi premijera Janeza Janše.

BEČ - Austrija koja je uložila sav svoj ugled kako bi Europska unija (EU) pristala na početak pristupnih pregovora sa Hrvatskom, vidi u toj zemlji povlaštenog političkog i gospodarskog partnera na Balkanu, analizira AFP. Austrija, najveći strani ulagač u Hrvatskoj, "već se 1991. zauzela za neovisnost i za buduće članstvo te zemlje u EU-u i preuzela u Bruxellesu pionirsku ulogu u njezinu zagovaranju", ističe politolog Anton Pelinka sa sveučilišta u Innsbrucku. Napominje da je politički čimbenik još važniji od gospodarskog jer su desne stranke na vlasti u objema zemljama - OVP kancelara Schuessela u Austriji i HDZ premijera Ive Sanadera u Hrvatskoj - snažno su povezane s katolištvom.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina bit će u prilici započeti pregovore s Europskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju kada sve zainteresirane strane u toj zemlji podrže prijedlog sporazuma o preustroju policije što ga je ranije ovog tjedna prihvatila Narodna skupština Republike Srpske, zaključio je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) koji je u petak zasjedao u Sarajevu na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova. Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH, čiji su članovi predstavnici najutjecajnijih zapadnih zemalja i Rusije, razmatrao je stanje u BiH i zaključio da je predloženi model reforme policije prihvatljiv te da će osigurati uspostavu profesionalnih i depolitiziranih policijskih snaga s učinkovitim nadzorom na državnoj razini.

UJEDINJENI NARODI - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan preporučio je u petak Vijeću sigurnosti otvaranje međunarodnih pregovora o tome hoće li Kosovo postati neovisno ili ostati dio Srbije. Annanova preporuka sadržana je u pismu 15-članom Vijeću koje je poslao zajedno s izvješćem svoga izaslanika Kai Eidea iz Norveške. Kosovo je trenutno pod UN-ovom upravom i pod zaštitom NATO-a od 1999. godine, kada su srbijanske snage istjerane kako bi se, po mišljenju Zapada, spriječilo etničko čišćenje albanske manjine. Etnički Albanci, koji čine 90 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Kosova, zahtjevaju punu neovisnost od Srbije, koja se tome protivi.

BEOGRAD - Pregovori o statusu Kosova počet će prije kraja ove godine, kazao je u petak u Beogradu voditelj UNMIK-a Soren Jessen Petersen. Petersen je, na konferenciji za novinare nakon susreta s premijerom Srbije Vojislavom Koštunicom u petak i predsjednikom Borisom Tadićem u četvrtak, najavio da će glavni tajnik UN-a Kofi Annan Vijeću sigurnosti u petak predstaviti svoje procjene i preporuku za početak pregovora, na osnovi izvješća koje je ovoga tjedna dobio od posebnog izvjestitelja za Kosovo Kaia Eidea. U priopćenju srbijanske vlade navodi se da voditelj UNMIK-a predstavnike vlade Srbije nije upoznao sa sadržajem izvješća Kaia Eidea o provedbi međunarodnih standarda na Kosovu, a da su se Petersen i Koštunica suglasili da se oni moraju u potpunosti primijeniti.

BEOGRAD - Tužiteljstvo za ratne zločine u Beogradu u petak je podiglo optužnicu protiv petorice pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" za ratni zločin protiv šestorice zarobljenika iz Srebrenice 1995. godine. Slobodana Medić, Pero Petrašević, Aleksandar Medić, Aleksandar Vukov i Branislav Medić optuženi su da su 17. srpnja 1995. godine, u mjestu Godinjske bare kod Trnova ubili šestoricu zarobljenika bošnjačke nacionalnosti iz Srebrenice, među kojima su dosad identificirani 17-godišnjaci Safet Fejzić i Azmir Alishpahić, te 36-godišnji Sadik Saltić. Protiv još dvojice pripadnika "Škorpiona" navedenih u optužnici, Milorada Momića i Slobodana Davidovića, postupak je razdvojen, s obzirom na to da je Momić u bijegu, a protiv Davidovića se postupak vodi u Republici Hrvatskoj.

BEOGRAD - Kanada će do sredine idućega tjedna izručiti Srbiji i Crnoj Gori (SCG) nekadašnjeg pripadnika paravojne postrojbe "Škorpioni" Dejana Demirovića, optuženog za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu , izjavio je u petak ministar za ljudska i manjinska prava SCG Rasim Ljajić agenciji Beta. Odluku o izručenju Demirovića, sud u Torontu donio je 22. rujna ove godine, rekao je Ljajić. Dejana Demirovića (30) Okružno javno tužiteljstvo u Beogradu tereti da je kao pripadnik "Škorpiona" 1999. godine sudjelovao u ubojstvu najmanje 14 Albanaca u Podujevu. Za isti ratni zločin, u Okružnom sudu u Beogradu u lipnju ove godine na 20 godina zatvora već je osuđen Saša Cvjetan, također pripadnik te paravojne postrojbe.

BEOGRAD - Umjesto povjerenika za proširenje Europske unije Ollija Rehna, predsjednika Srbije Borisa Tadića i ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Vuka Draškovića koji su u utorak, 11. listopada trebali svečano otvoriti obnovljeni Most slobode u Novom Sadu, most je u petak otvorila gradska radikalska vlast, predvođena gradonačelnicom Novog Sada Majom Gojković , u nazočnosti predstavnika stranaka koje su bile na vlasti kad je most srušen u NATO bombardiranju 1999. godine. Predsjednik Izvršnog vijeća Vojvodine Bojan Pajtić kazao je novinarima da je most trebao biti svečano otvoren 11. kolovoza, dan nakon što Olli Rehn u ponedjeljak službeno označi početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU. Dodao je da je zaprepašten licemjerjem gradonačelnice i njene ekipe, jer oni sada otvaraju most, a ti su isti ljudi, politika koju su vodili i njihovi lideri Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, doveli do rušenja mosta.

PODGORICA - Jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), čiji je domaćin Skupština Crne Gore, počelo je u petak u Budvi, uz sudjelovanje više od 200 parlamentaraca iz 55 država članica OESS-a, što je dosad najveći međunarodni skup ikad organiziran u Crnoj Gori. Tema zasjedanja je "Demokracija i dobra vladavina u multietničkim društvima kao osnova za stabilnost i sigurnost", a skup je otvorio predsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Alcee Hastings, koji je rekao da ta organizacija pokušava potaknuti razvoj demokraçije, stabilnosti i sigurnosti. Predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić kazao je da Crna Gora ima "velika dostignuća multietničkog življenja" te da traži odgovor za balkansku stabilnost i pokušava ulagati u mir na Balkanu.

ZAGREB - Odluka Norveškog Odbora za Nobelovu nagradu da ovogodišnje priznanje za mir dodijeli Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) i njezinu direktoru Mohamedu ElBaradeiju izazvala je val službenih pohvala ali jednako toliko i kritika i ogorčenja nevladinih te ekoloških udruga. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan kazao je u petak da je "oduševljen" odlukom "u trenutku kad je oružje za masovno uništenje i dalje velika opasnost za sve nas", a Europska komisija u Bruxellesu da dobitnici "rade ključan posao očuvanja međunarodnih standarda", riječi su glasnogovornice Pie Ahrenkilde Hansen. Dobitnike su pozdravile i nuklearne sile Rusija, Britanija, Francuska. Međutim, drugi ovogodišnji kandidat za mir, Hidankyo, japanska Konfederacija organizacija koje okupljaju žrtve atomske i hidrogenske bombe, koja je od 1956. bila motor svjetske borbe za uništenje atomskog oružja, izrazila je veliko razočarenje.

TEHERAN - Iranski ministar vanjskih poslova Manouchehr Mottaki rekao je u petak da je sljedeći korak u iranskom nuklearnom programu obogaćivanje urana u centrali Natanz u srednjem Iranu. Ministar vanjskih poslova rekao je da, premda Iran želi nastaviti pregovore i dalje poštovati Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i dodatni protokol Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), ne želi pristati ni na jedan zahtjev za prekid nuklearne tehnologije.

TEHERAN - Visoki iranski vjerski dužnosnik izjavio je u petak kako je Iran dovoljno jak da izdrži moguće sankcije dok su tisuće građana na skupu potpore vladi branili pravo Irana na civilni nuklearni program. Dužnosnici nisu željeli komentirati vijest o dodjeli Nobelove nagrade za mir Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju i njezinom čelniku Mohamedu ElBaradeiu. No, izvor blizak vladi ocijenio je da je dodjela nagrade tijelu koje je tri godine istraživalo iranski nuklearni program "politički potez usmjeren prema Iranu". Čelnik moćnog Vijeća čuvara ajatolah Ahman Jannati izjavio je tijekom molitve na Sveučilištu u Teheranu da Iran neće podleći pod pritiskom Zapada.

BUKUREŠT - Rumunjska je u petak otkrila prvi slučaj ptičje gripe na domaćoj peradi u delti Dunava, objavio je ministar poljoprivrede Gheorghe Flutur. Nije htio komentirati je li riječ o smrtonosnome soju virusa H5N1, ali je zatražio uvođenje zabrane lova u delti Dunava kako bi se spriječilo širenje ptičje gripe pticama selicama koje stižu iz Azije. Prema Fluturovim riječima, vlasti svakodnevno motre ptice selice koje su počele stizati iz Rusije, a u Sibiru ima ptičje gripe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙