FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Liječnici se i dalje bore za život 52-godišnjeg Dragutina Golika, jutros ranjenog pri pokušaju hvatanja razbojnika koji su opljačkali više od pola milijuna kuna iz banke u zagrebačkom naselju Drvinje, doznaje se u Općoj bolnici Sveti Duh. Predstojniki Klinike za kirurgiju Tomislav Anić izvijestio je da je ranjeni Golik operiran, a zbog gubitka velike količine krvi njegovo je stanje još uvijek neizvjesno. Veteran Domovinskog rata Dragutin Golik jutros je iza 9 sati s prijateljem pokušao nenaoružan spriječiti bijeg dvojice naoružanih i maskiranih pljačkaša, od kojih ga je jedan iz pištolja ranio u nogu.

ZAGREB - Hrvatski odvjetnici odbjeglog Hrvoja Petrača potvrdili su da je mjesni sud na Krfu danas odobrio njegovo izručenje Hrvatskoj te najavili žalbu na tu odluku, začuđeni što je donesena i prije nego je grčki sud dobio traženu dokumentaciju od hrvatskih vlasti. "Imali smo informaciju da je i grčko pravosuđe pod velikim pritiskom vezano za tu odluku", kazao je jedan od Petračevih branitelja Marijan Pedišić, komentirajući činjenicu da je sud na Krfu donio odluku, iako je prije tri dana na ročištu povodom zahtjeva za izručenjem najavljeno da će se od hrvatskih vlasti tražiti dodatna dokumentacija, odnosno žalba obrane i drugi dokumenti sa zagrebačkog Županijskog suda.

SPLIT - Tridesetak splitskih novinara iz svih redakcija i dopisništava te kulturnih djelatnika okupilo se danas na splitskom Narodnom trgu kako bi dali potporu novinaru Josipu Joviću i izrazili negodovanje zbog njegova, kako ocjenjuju, nepotrebnog privođenja i zadržavanja u zatvoru na Bilicama. Novinar Jović pritvoren je jučer popodne na temelju naloga Haaškoga suda, koji ga je optužio za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta zaštićenog svjedoka za suđenja Tihomiru Blaškiću 2000. Mladen Vuković, urednik kulture na Hrvatskom radiju, obraćajući se okupljenim novinarima kazao je da se nakon zastare od sedam, osam godina i nakon što su svjedočenje zaštićenog svjedoka objavili gotovo svi mediji, "sada proganja novinar koji je zbog napisa i zalaganja za slobodu javne riječi dva puta dobio novinarsku nagradu Zlatno pero".

KARLOVAC - Postrojavanjem pristožernih postrojba Zapovjedništva Hrvatske kopnene vojske u Karlovcu, misom za domovinu u Crkvi Presvetog Srca Isusova i polaganjem vijenaca za poginule branitelje Domovinskog rata, Hrvatska je kopnena vojska danas proslavila sutrašnji Dan neovisnosti Republike Hrvatske. General pukovnik Mladen Kruljac čestitao je Dan neovisnosti postrojenim pripadnicima 70. bojne Vojne policije, 33. inženjerske brigade i 1. gardijske brigade. Kako je istaknuo obraćajući se okupljenima, "Hrvatska vojska u Domovinskom ratu izborila je blistave pobjede te se danas pretvorila u modernu vojsku s težnjom razvoja i praćenja svjetskih trendova modernih svjetskih sila".

ZAGREB - U povodu Dana neovisnosti danas su predstavnici Odjela za branitelje i udruge branitelja Grada Zagreba zajedno s udrugama iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te zajedničkom molitvom na grobljima Mirogoju i Miroševcu odali počast svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama rata te prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Na Mirogoju su vijence položili i zapalili svijeće kod Središnjeg križa u Aleji branitelja, te na grobu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, a na Miroševcu kod Središnjeg križa, a predvodio ih je Koordinator udruga branitelja i Odjela za branitelje Grada Zagreba brigadir Miodrag Demo.

ZAGREB - Više od 700 policajaca i 450 zaštitara osiguravati će sutra Zagreb i maksimirski stadion na kojemu se igra utakmica nogometnih reprezentacija Hrvatske i Švedske, rečeno je danas na konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije. Iako ocijenjuju da je riječ o utakmici "visokog sigurnosnog rizika", u policiji ne očekuju izgrede, no zamjenik načelnika zagrebačke policije Dubravko Novak rekao je da su spremni za sve moguće scenarije. "Spremni smo neutralizirati neodgovorne", kazao je Novak, dodajući da je zagrebačka policija dobila ispomoć drugih policijskih uprava. U osiguranju utakmice sudjeluje i devet švedskih policajaca koji su zaduženi za komunikaciju sa švedskim navijačima kojih se očekuje oko dvije tisuće, a među njima i, kako je rečeno, "nevelik broj huligana".

ZAGREB - Prigodnom svečanošću u gradskoj palači Dverce danas je obilježena 115. godišnjica zagrebačke uspinjače i 114. godišnjica organiziranog javnog prijevoza u Zagrebu. Direktor Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) Julijus Pevalek je podsjetio na prve dane uspinjače koja je "proradila" 8. listopada 1890. zahvaljujući Osječaninu D.W. Kleinu i njegovoj zamisli da kroz Bregovitu ulicu izvede "željeznicu na uže od žice" i prometno spoji Gornji i Donji grad. Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Ivo Jelušić danas je istaknuo važnost javnog gradskog prijevoza u cjelini, jer će, napomenuo je, u rješavanju postojećih prometnih problema u Zagrebu upravo javni prijevoz dobivati sve važniju ulogu.

RIJEKA - Sutrašnji Svefranjevački susret u riječkom Svetištu Gospe Trsatske južnoslavenske franjevačke konferencije, u koju pripadaju Slovenija, Hrvatska, BiH i Srbija i Crna Gora, a na kojemu se očekuje oko 1500 sudionika, najavljen je na današnjoj konferenciji za novinstvo. Generalni definitor Šime Samac, čija funkcija podrazumijeva zaduženje pri upravi svjetske franjevačke organizacije za južnoslavensku i zapadnoslavensku konferenciju, izvijestio je da ovim skupom prvi put na svijetu počinju pripreme za obilježavanje 800 godina postojanja franjevaštva. Zapadnoslavensku konferenciju čine franjevačke provincije u zemljama od Poljske i Slovačke do Kazahstana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙