FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Vukovaru 2. IPC forum Dunav-Jadran

VUKOVAR, 7. listopada 2005. (Hina) -
VUKOVAR, 7. listopada 2005. (Hina) -

Intermodalni prijevoz već dugo ima prioritet u prometnoj politici Europske unije, a u posljednjih godinu dana i kod nas se čine koraci ka njegovom razvoju, istaknuto je na 2. IPC forum "Intermodalni promet u prostoru Dunav-Jadran" koji je danas održan u Vukovaru.

Glavni tajnik IPC (Intermodalni promotivni centar) Dunav-Jadran Dragutin Šubat na konferenciji za novinare, održanoj tijekom stanke u radu foruma, podsjetio je kako je IPC Dunav-Jadran osnovan krajem prošle godine u Zagrebu i danas okuplja 15 članica - poslovnih subjekata koji se bave poslovima prijevoza.

Prema njegovim riječima u IPC Dunav-Jadran očekuju ostvarenje povezivanja intermodalnog sustava Dunava i Jadrana s ciljem da jadranske luke postanu "Jadranska vrata Europe".

Dodao je kako se "ta ista Europa Dunavom preko Vukovara povezuje s južnim Jadranom, a brzim prugama sa sjevernim Jadranom".

Također je najavio kako će se u Opatiji 24. i 25. studenoga održati međunarodna konferencija pod nazivom "Intermodalni prijevoz u jugoistočnoj Europi".

U narednih nekoliko godina Hrvatska će u izgradnju autocesta i državnih cesta uložiti 33 milijarde kuna, najavio je državni tajnik Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Branko Bačić ustvrdivši kako se Hrvatska nalazi u infrastrukturnom zamahu.

Najavio je i značajnija ulaganja u morske i riječne luke. U naredne četiri godine u državne luke uložit će se tako 600 milijuna eura, a u riječne luke Sisak, Slavonski Brod, Osijek i Vukovar do 2010. godine planira se uložiti 120 milijuna eura, rekao je Bačić poručivši kako Hrvatska u EU mora nastupiti kao snažna intermodalna država.

Zamjenik predsjednika Uprave HŽ-a Marijan Klarić ukazao je na značaj željeznice u intermodalnom prometnom povezivanju rekavši kako će prema najavama iz Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka željeznica u budućnosti u Hrvatskoj dobiti prednost nad ostalim oblicima prijevoza posebice onima koji za pogon koriste naftu.

Direktor Luke Vukovar Tomislav Mihaljević izvijestio je da je u Luci Vukovar od početka godine do danas pretovareno ukupno 580 tisuća tona tereta, od čega je 78 posto prevezeno ili je dopremljeno iz BiH.

(Hina) xzdra yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙