FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Međunarodna konferencija 'Europska unija i pridruživanje'

ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Europska unija je prije svegaekonomska integracija zasnovana na interesnom i kompromisnom principu,istaknuo je Willem Noë, iz Uprave za opće ekonomske i financijskeposlove Europske komisije na konferenciji 'EU i pridruživanje - Nužneprilagodbe za uspješno članstvo u EU', održane u organizacijiZagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.
ZAGREB, 7. listopada 2005. (Hina) - Europska unija je prije svega ekonomska integracija zasnovana na interesnom i kompromisnom principu, istaknuo je Willem Noë, iz Uprave za opće ekonomske i financijske poslove Europske komisije na konferenciji 'EU i pridruživanje - Nužne prilagodbe za uspješno članstvo u EU', održane u organizaciji Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Stoga je, kaže Noë, zajedništvo članica EU-a poput braka u kojem zajednički interes i kompromis, uz početni impuls ljubavi, jamče stabilnost i dugotrajnost.

Po njegovim riječima, europsko jedinstvo kroz uspostavu EU-a, uz prvenstvenu ekonomsku komponentu integracije, sazdano je i od uspostave zajedničkog pravnog sustava, koje rezultira i političkim učincima.

Buduće članice, kaže, stoga su pozvane na bezuvjetno prihvaćanje temelja Unije, a to je njezina zajednička pravna stečevina o kojoj nema pregovora niti rasprave. Da Hrvatsku u tom području očekuje težak posao, potvrduje njegova teza da će našoj zemlji od svih dosadašnjih zemalja pristupnica biti najteže, zbog povećanja obima zajedničke pravne stečevine.

Kako ulazak u EU može biti delikatan, prikazao je Peter Mihalyi, profesor na Srenjoeuropskom sveučilištu u Budimpešti. Po njegovim riječima, medeni mjesec između Mađarske i EU-a je završio, a nastupilo je vrijeme adaptacije na euro propise i zahtjeve briselske administracije.

Događa se, kaže Mihalyi, da lokalna administracija troši silan novac i energiju za izradu projekata za sredstva iz EU fondova, a da potom biva odbijena, što rađa frustraciju i euro skepticizam, koji je po njegovim riječima u Mađarskoj u porastu, o čemu govore podaci koje je iznio, da je 2003. godine 64 posto građana bilo pozitivno raspoloženo spram unije, prošle godine njih 49 posto, a ove godine 42 posto.

Zoltan Adam, istraživač sa budimpeštanskog instituta Koping Datorg pak istaknuo je pozitivan, slovenski primjer tranzicije i adaptacije na europske propise. Slovenci su, kaže Adam, zadržali autonomiju u kreiranju ekonomske politike, izravna strana ulaganja usmjerili na lokalne razine i nisu zapostavili institucijsko učenje koje omogućuje kvalitetan prihvat sredstava EU-a.

Najavljujući ključne hrvatske poteze, posebno u području financija, u narednom razdoblju približavanja punopravnom članstvu u EU-u, državna tajnica u Ministarstvu financija Martina Dalić naglasila je da su dva glavna hrvatska izazova restruktiriranje realnog gospodarskog sektora te zadržavanje stabilnosti javnih financija.

Isto tako, Dalić je najavila nastavak privatizacije, restrukturiranje brodogradilišta i aktivnosti na dosezanju mastriških kriterija o udjelu javnog duga u BDP-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙