FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatsko priključenje između snova i stvarnosti

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Trst zasigurno može sazadovoljstvom pozdraviti otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske sEuropskom unijom, ali treba imati na umu sva ograničenja i ne zanositise snovima, ocjenjuje u četvrtak komentator tršćanskog Il Piccola uanalizi toga što Europa, a posebice regija Trsta, može očekivati ododluke o daljnjem širenju Europske unije na istok, odnosno Hrvatsku.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Trst zasigurno može sa zadovoljstvom pozdraviti otvaranje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom, ali treba imati na umu sva ograničenja i ne zanositi se snovima, ocjenjuje u četvrtak komentator tršćanskog Il Piccola u analizi toga što Europa, a posebice regija Trsta, može očekivati od odluke o daljnjem širenju Europske unije na istok, odnosno Hrvatsku.

Kako bi se stekla realna slika što se može očekivati od proširenja EU-a na Hrvatsku treba se osvrnuti na iskustva s posljednjim proširenjem na deset novih članica, napominje komentator lista podsjećajući da će Hrvatska u procesu priključivanja morati usvojiti zakone Europske unije, acquis communitaire, koji će pomoći razvoju civilnog društva, ali posljedično i stabilizaciji područja Balkana. "Premda će, kao što se dogodilo i s desetoro novih članica, više od jedne obveze ostati samo na papiru, u sferi politike ulazak Hrvatske sigurno će imati samo pozitivne posljedice", ocjenjuje se u komentaru.

Glede gospodarstva komentator ocjenjuje da ne treba biti previše optimističan i upozorava na duga razdoblja tranzicije usklađivanja tržišta i dostizanja gospodarskih razina starih članica Europske unije. Treba dakle, očekivati "dugo razdoblje pune integracije" gospodarstva, a teškoće koje su se pojavile u slučaju desetoro novih članica iskusit će i Hrvatska, predviđa komentator podsjećajući da tek treba riješiti pitanje zajedničke poljoprivredne politike Unije, da pravo na slobodno kretanje radne snage ne stupa odmah na snagu te da još nisu utvrđene etape uključivanja u područje eura.

"Sveukupno, u Trstu zasigurno sa zadovoljstvom možemo pozdraviti otvaranje pregovora o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, makar i sa svim iznesenim ograničenjima", zaključuje komentator uz upozorenje da se ne treba zanositi snovima posebice u vezi projekta stvaranje Euroregije jer, iako mnogi u Trstu vjeruju u taj projekt i od njega očekuju velike koristi, ne izgleda da izvan područja predviđene Euroregije veliki broj ljudi na njega obraća pozornost.

U komentaru se primjećuje i da je na odluku o otvaranju pristupnih pregovora EU-a s Hrvatskom veliku ulogu odigrala i ocjena glavne tužiteljice suda u Haagu Carle Del Ponte "koja bi, međutim, dobro postupila kada bi se povremeno sjetila da u ratu u Bosni loših nije bilo samo među Hrvatima". "On je, zapravo, unutar muslimanske zajednice poslužio za generalne probe terorističke ofenzive koja se odvija pred našim očima", ocjenjuje među ostalim komentator tršćanskog lista.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙