FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki proračunski manjak smanjen na 317 milijardi dolara

WASHINGTON, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Manjak u proračunuSjedinjenih Država smanjio se na 317 milijardi dolara u zadnjojfiskalnoj godini koja je završila 30. rujna, objavili su kongresnidužnosnici.
WASHINGTON, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Manjak u proračunu Sjedinjenih Država smanjio se na 317 milijardi dolara u zadnjoj fiskalnoj godini koja je završila 30. rujna, objavili su kongresni dužnosnici.

Dužnosnici su smanjenje manjka koje je veće nego se očekivalo obrazložili većim od planiranih prihoda od korporativnih poreza. Promatrano kao udjel u bruto domaćem proizvodu (BDP) manjak je dosegao 2,6 posto, što je manje u usporedbi s 3,6 posto BDP-a zabilježenog u godini ranije.

Proračunski prihodi pritom su porasli za 17,5 posto, dosegnuvši u ukupnom iznosu 2.154 milijardi dolara dok je ukupna proračunska potrošnja porasla na 2.470 milijardi dolara odnosno za oko 20 posto na godišnjoj razini.

Dužnosnici su kazali kako uragani Katrina i Rita nisu imali značajnijeg utjecaja na proračunske rezultate u 2005. jer su se dogodili prekasno u fiskalnoj godini. No mnogi analitičari očekuju da će manjak nabujati u tekućoj fiskalnoj godini, najvećim dijelom zbog troškova obnove vezanih uz golema razaranja uragana.

Povećanje prihoda u američkom proračunu, kažu dužnosnici, najvećim dijelom proizlazi iz većih od planiranih prihoda od korporativnih poreza. Od ukupnog povećanja prihoda u iznosu 49 milijardi dolara na prihode od korporativnih poreza otpada oko 29 milijardi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙