FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30sati.
ZAGREB, 7. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti do 4,30 sati.

ZAGREB - Hrvatski sabor jednoglasno je jučer donio Deklaraciju kojom slovenski Zakon o zaštićenoj ekološkoj zoni i epikontinentalnom pojasu proglašava ništavnim i međunarodno pravno neutemeljenim, te pokušajem povrede suverenih prava Hrvatske. U Deklaraciji se također navodi da se Hrvatski sabor zalaže za razrješenje graničnih prijepora sa Slovenijom miroljubivim putem, u skladu s Poveljom UN-a i odgovarajućim međunarodnim konvencijama. U Deklaraciji Hrvatski sabor zaključuje kako se pitanje razgraničenja na moru između Hrvatske i Slovenije treba rješavati pred međunarodnim pravosudnim tijelima, te podupire već poduzete inicijative hrvatske Vlade po tom pitanju.

ZAGREB - U povodu 8. listopada - Dana neovisnosti Republike Hrvastke Hrvatski će sabor danas održati svečanu sjednicu. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks će u prigodnom govoru podsjetiti na povijesne i presudne događaje od 8. listopada prije četrnaest godina, kada je, dan nakon zračnog napada na Banske dvore i povijesno središte Zagreba, Hrvatski sabor donio Odluku kojom je Republika Hrvatska raskinula državno-pravne sveze na temelju kojih je s ostalim republikama i pokrajinama tvorila SFRJ. Predsjednik Sabora će u obraćanju istaknuti i značenje Odluke Vijeća EU o početku pristupnih pregovora Hrvatske s EU, te ulogu Sabora u procesu pregovaranja. Sjednici će prisustvovati predsjednik Republike Stjepan Mesić, premijer Ivo Sanader, članovi Vlade i brojni drugi gosti.

SPLIT - Splitski novinar i bivši urednik Slobodne Dalmacije Josip Jović uhićen je jučer poslijepodne i prepraćen u splitski Okružni zatvor na Bilicama. Istražni sudac Županijskog suda u Splitu Neven Cambi pritvaranje splitskog novinara odredio je na temelju naloga Međunarodnog suda u Haagu koji ga je optužio za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Jović je uhićen dok je u svojem stanu davao intervju HTV-ovu novinaru. Rekao je kako se boji da će biti prebačen u Haag bez obzira na Ustavni zakon o suradnji s Haškim sudom. Živimo u staljinističkoj državi u kojoj vrijede zakoni inkvizicije i progona nepoćudnih novinara, rekao je Jović za HTV.

NOVIGRAD - Tradicionalna, XV. godišnja konferencija Zagrebačke burze počinje s dvodnevnim radom u Novigradu, a naglasak skupa bit će na očekivanim prilagodbama regulaciji i zakonodavstvu Europske unije, kapacitetima financijskog sustava Hrvatske te izazovima i perspektivama hrvatske osiguravajuće industrije. Kako je najavljeno na konferenciji će govoriti i predsjednik hrvatske Vlade dr. Ivo Sanader. Burzovna će konferencija, prema najavama organizatora, okupiti više od 200 vodećih ljudi iz financijske industrije, konzultanata, trgovačkih društava i uglednih inozemnih gostiju.

ZAGREB - U hrvatskom je Jadranu u prvih osam mjeseci ove godine ukupno ostvareno 292 kružna putovanja stranih brodova, što je 21,2 posto više nego u istim mjesecima prošle godine, a na tim je brodovima bilo 19,8 posto više putnika ili njih 322.776, objavio je Državni zavod za statistiku. Putnici koji su na taj način ušli u Hrvatsku ukupno su ostvarili 451 dan boravka, što je 45 posto više nego u osam mjeseci 2004. Prosječno je na tim brodovima bilo 1.100 putnika.

ZAGREB - Knjiga članaka, razgovora, polemika, govora i pisama 1990.-2005. "Postignuća i utopije" znanstvenika i političara akademika Davorina Rodolfa ocijenjena je sinoć na predstavljanju u Zagrebu kao nezaobilazno svjedočanstvo o zbivanjima u važnom razdoblju naše suvremene povijesti. Predsjednik hrvatske Vlade demokratskoga jedinstva 1991.-1992. Franjo Gregurić, govoreći na predstavljanju knjige, istaknuo je kako su Rudolfovi tekstovi izuzetno važni jer obaraju gledište da u ratovima na području bivše Jugoslavije nije bilo agresije i agresora te da smo svi podjednako krivi, pa prema tome i Hrvatska.

RIJEKA -Premijernom koncertnom izvedbom opere G. Donizettija "Maria Stuarda" pod ravnanjem Nikše Bareze sinoć je u HNK "Ivana pl. Zajca" svečano otvorena sezona 2005./2006. Tom premijerom otvorena je i glazbena manifestacija "Zajčevi dani" te obilježeno 120 godina od otvaranja zgrade riječkog HNK. Koncertna izvedba opere "Maria Stuarda" postavljena je na scenu u sjećanje na 200. godinu smrti Friedricha Schillera, po čijoj je drami Giuseppe Bardari napisao libreto.

OPATIJA - Završnim koncertom svih sudionika, sinoć je u opatijskoj "Villi Angiolini" završen prvi "Jazz Ex tempore", glazbena manifestacija na kojoj je šest jazz glazbenika tijekom šest dana skladalo glazbu nadahnutu hrvatskim mediteranskim ugođajem. "Jazz Ex tempore" osmislio je jazz skladatelj i multiinstrumentalist Elvis Stanić, po uzoru na slikarske manifestacije "Ex tempore" na kojima se na mjestu događaja stvaraju umjetnička djela.

KRK - U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć na Krku smrtno su nastradale tri osobe, izvijestilo je operativno dežurstvo Policijske uprave primorsko-goranske. Sudar dva osobna vozila dogodio se u 22,20 sati, kod benzinske crpke Adria Petrol na cesti između grada Krka i Malinske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙