FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šef delegacije Europske komisije: pred Hrvatskom težak posao

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Šef delegacije Europske komisije uHrvatskoj Vincent Degert predstavio se u četvrtak hrvatskim novinarimanajavivši kako pred Hrvatskom, s kojom je EU u ponedjeljak otvorilapristupne pregovore, tek sada predstoji težak posao.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Šef delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert predstavio se u četvrtak hrvatskim novinarima najavivši kako pred Hrvatskom, s kojom je EU u ponedjeljak otvorila pristupne pregovore, tek sada predstoji težak posao.

"Sada počinje najteži dio posla. Najteži dio posla je provedba svega što je dogovoreno, što potvrđuju primjeri Rumunjske i Bugarske", rekao je Degert.

"Sada kada su pregovori otvoreni imamo više zahtjeva iz Bruxellesa - prvo je potrebno procijeniti napredak napravljen na terenu, zatim rasporediti više financijske pomoći, a onda raditi intenzivno na poboljšanju informacija i komunikacija s medijima i s javnosti", dodao je Degert.

Najavio je vrlo česte susrete s medijima i jaču nazočnost Europske komisije u javnosti kako bi se objasnilo hrvatskim građanima što točno predstoji Hrvatskoj.

Govoreći o poteškoćama koje stoje pred Hrvatskom, Degert je istaknuo da je to prvenstveno provedba svega što je usvojeno i dogovoreno, zatim kontrola granica, sigurnost hrane i zdravstva te zaštita okoliša.

Degert je upozorio da suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom (ICTY) mora biti nastavljena iako je, prije odluke o početku pristupnih pregovora haška tužiteljica Carla del Ponte je ocijenila tu suradnju potpunom.

"Pregovori znače i jačanje, odnosno sposobnost da se provode pravila i zakoni koji su dogovoreni", kazao je Degert.

Hrvatska je u prednosti, rekao je Degert, jer može koristiti iskustvo deset novih članica koje su prošle godine ušle u EU, a i Europska Komisija se na to priprema već godinama i surađuje intenzivno s različitim hrvatskim ministarstvima - ministarstvom pravosuđa, prometa i unutarnjih poslova.

Nakon proučavanja iskustava iz prošlosti u pregovorima s deset novih članica, odlučeno je da treba početi s težim i složenijim poglavljima, rekao je šef delegacije EK u Hrvatskoj dodavši kako je najveće poglavlje poljoprivreda koja čini 50 posto EU zakonodavstva.

Na kraju se obrađuju poglavlja posvećena financijama i regionalnoj politici kako bi se odlučilo koliko će Hrvatska dobiti iz strukturalnih fondova.

Europska komisija, EU i članice uvijek su bile predane pristupanju Hrvatske Uniji, kazao je Degert, odbacivši spekulacije o taktici odgađanja.

Na pitanje novinara otežava li mu posao u Hrvatskoj euroskepticizam, Degert je odgovorio da ga je malo zabrinuo nedavni pad potpore EU-u sa 70 na 35 posto, ali da je shvatio da je to samo privremeno te da su ispitivanja javnog mnjenja nakon ponedjeljka to potvrdila.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙