FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 4,30 sati
ZAGREB, 4. listopada 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 4,30 sati

ZAGREB - Nakon što je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte jučer u Luksemburgu pozitivno ocijenila suradnju Hrvatske s Haaškim sudom, predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je da Hrvatska sada može kalkulirati o ulasku u Uniju 2008., iako ju i dalje očekuje veliki posao. "To su dobre vijesti. No, one ne smiju izazvati euforiju, jer pred nama je veliki posao, koji moramo završiti i svojim građanima osigurati kvalitetniju budućnost", kazao je predsjednik Mesić, nakon prvih informacija o pozitivnom izvješću Carle del Ponte, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi". Predsjednik je ocijenio da Hrvatska proeuropska politika nema alternative, te da je i u europskom interesu da Hrvatska postane punopravna članica. "Prijem Hrvatske ne znači samo veliki skok među zemljama regije, nego i poziv drugima da ispunjavaju uvjete."

KRK - Putem Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka ove će godine u infrastrukturu hrvatskih otoka biti uloženo više od 200 milijuna kuna, a ako se tomu pribroje izdvajanja svih subjekata, ministarstava i javnih poduzeća, u otočnu će infrastrukturu ove godine biti uloženo više od milijardu kuna, najavio je jučer ministar Božidar Kalmeta. Govoreći na svečanosti otvorenja novog vodocrpilišta s vodospremom na otoku Krku o dijelu ulaganja u kvarnerske otoke, Kalmeta je rekao da će Ministarstvo ove godine za razvoj infrastrukture tih otoka izdvojiti 45,5 milijuna kuna, a cjelokupna ulaganja u kvarnersku otočnu infrastrukturu uključivo i ceste nadmašit će 150 milijuna kuna.

ŠIBENIK - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić izjavio je jučer kako očekuje od ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt da uloži napor kako hrvatski novinar Josip Jović ne bi završio ni u hrvatskom, ni u haaškom zatvoru jer, kako je kazao, ministrica je lani, kad je izrazila želju da za njezina mandata nijedan novinar ne završi u zatvoru, bivšem uredniku "Novoga brodskog lista" Miroslavu Juriću platila kaznu. "Podsjećam ministricu (Škare-Ožbolt) da je Josip Jović ugledan hrvatski novinar, pa neka ispuni obećanje iz srpnja 2004. kad je rekla kako ne želi da bilo koji novinar služi zatvorsku kaznu dok je ona na dužnosti, kazao je Pašalić.

ZAGREB - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje razmatrao je Izvješće o provedbi Plana razminiranja hrvatskog državnog prostora za razdoblje siječanj-rujan 2005. i utvrdio da se poslovi razminiranja uglavnom ostvaruju prema planu, priopćeno je iz HCR-a. Iznimka je realizacija planiranih sredstava Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica koje su od ukupno planiranih 35 milijuna kuna za razminiranje do sada ugovorili tek 5,1 posto sredstava. U nadležnim institucijama ispitat će se mogućnosti ulaganja u skladu s planom kako bi se od kraja godine maksimalno smanjila razlika između planiranih i realiziranih sredstava.

UMAG - Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić ocijenio je jučer na konferenciji za novinare u Umagu kako su skupoća plavog dizela i uvođenje poticaja za ulovljenu ribu trenutačno najbitniji za ribarstvo. "Teškoće u ribarstvu su sve veće i napokon ih je Vlada shvatila ozbiljno", kazao je Majdenić, osvrnuvši se na sastanak koji je u petak održan u Zagrebu između istarskih ribara te premijera Ive Sanadera sa suradnicima, na kojemu su bili i predstavnici Ceha ribara Hrvatske i Zadarske županije. Također je izvijestio kako je s Vladom dogovoreno uvođenje evidencijskih kartica za svakog ribara posebno na kojoj će biti upisan ukupno odobrena svota.

ZAGREB - Svjetska banka, Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Lučka uprava Ploče održat će danas Radionicu o razvoju luke Ploče, u sklopu priprema za Projekt integracije trgovine i transporta. Riječ je o projektu kojemu je cilj povećanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga uz južni dio koridora 5c, s fokusom na luku Ploče kao njegovom polaznom točkom. Nakon uvodnih govora ministar Božidar Kalmeta i direktor Svjetske banke za Bugarsku, Hrvatsku i Rumunjsku Anand K. Seth održat će i konferenciju za novinare.

ZAGREB - CARDS projekt "Jačanje kapaciteta u području poljoprivrede, živih životinja i prehrambenih proizvoda", kojeg financira Europska unija u vrijednosti od 1,75 milijuna eura, bit će danas predstavljen u Zagrebu. Glavni cilj tog twinning projekta je sastaviti Nacionalnu strategiju sigurnosti hrane i Akcijski plan za njezinu primjenu odnosno time bi se ključni dijelovi zakonodavstva iz područja biljnog i životinjskog zdravstva, javnog veterinarskog zdravstva te sigurnosti i kvalitete hrane uskladili s pravnom stečevinom EU-a. Glavni korisnici projekta, koji je započet u travnju ove, a završit će do listopada iduće godine, su ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva odnosno zdravstva i socijalne skrbi.

GRAZ - Vlada Pokrajine Štajerske i Hrvatsko-austrijska trgovinska komora iz Graza organizatori su Dana Hrvatske koji se održava u sklopu Jesenskog sajma u Grazu ("Herbstmesse"). Sudionici Dana Hrvatske bit će predstavnici štajerske i savezne austrijske vlade, Hrvatsko-austrijske trgovinske komore, Sajma Graz, Vlade RH, Zagrebačke županije, HOK-a. Središnja tema Dana Hrvatske bit će prilagodba hrvatskog gospodarstva u okviru priprema za ulazak u EU, hrvatsko obrtništvo na putu u EU te mogućnosti suradnje sa Austrijom. Nakon Dana Hrvatske, održat će se "Burza metalaca" Austrije i Hrvatske, na kojoj će sudjelovati 12 obrtnika i više od 30 tvrtki metalne branše iz Hrvatske te više od 30 tvrtki iz Austrije. U sklopu Dana Hrvatske, državna tajnica za poduzetništvo Tajana Kesić-Šapić potpisat će Pismo namjere s ministrom za gospodarstvo i Europu u Vladi Štajerske Geraldom Schoepferom. Na taj način, obje će strane iskazati svoju spremnost za jačanje i poticanje suradnje u projektima značajnim za razvoj obrta, malog i srednjeg poduzetništva.

ZAGREB - Hrvatska je tijekom ovogodišnje turističke sezone sa gotovo svih inozemnih tržišta zabilježila poraste turističkih dolazaka i noćenja, a strani su turisti ukupno u osam mjeseci, po podatcima Hrvatske turističke zajednice (HTZ), ostvarili 8 posto više dolazaka nego lani i 9 posto više noćenja. Ukupno je u Hrvatskoj u osam mjeseci bilo 6,85 milijuna stranih turista i 39,46 milijuna njihovih noćenja, a takvim su rezultatima, ocjenjuju, više nego nadmašene optimistične prognoze s početka sezone. Dobri su rezultati, unatoč lošim vremenskim prilikama, bili i u ovogodišnjem kolovozu, kada je stranih turista došlo 5 posto više nego u istom lanjskom mjesecu, a ostvarili su 8 posto više noćenja, navodi HTZ.

ZAGREB - Godišnji susret hrvatskih turističkih djelatnika "Dani hrvatskog turizma", kojeg potkraj turističke sezone organizira Hrvatska turistička zajednica (HTZ), održat će se u Cavtatu od 26. do 28. listopada. Na skupu se očekuje više od 500 sudionika, a uz razmatranje rezultata iz ovogodišnje turističke sezone, koja se ocjenjuje kao jedna od najuspješnijih do sada, održat će se radni sastanci strukovnih turističkih udruga te sjednica Turističkog vijeća HTZ-a. Osim izvješća o tijeku sezone očekuje i definiranje prijedloga programa rada HTZ-a za 2006. godinu. Završnog dana, 28. listopada, dodijelit će se nagrade i priznanja Plavi i Zeleni cvijet 2005. u akciji HTZ-a "Volim Hrvatsku" (izbor najuređenijeg turističkog mjesta primorske odnosno kontinentalne Hrvatske). Također će se proglasiti i djelatnik godine u turizmu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙