FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti izHrvatske do 21 sat
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 21 sat

ZAGREB - Nakon što je glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u Luksemburgu pohvalila suradnju s Hrvatskom, predsjednik Republike Stjepan Mesić kazao je da Hrvatska sada može kalkulirati o ulasku u Uniju 2008., iako ju i dalje očekuje veliki posao. "To su dobre vijesti. No, one ne smiju izazvati euforiju, jer pred nama je veliki posao, koji moramo završiti i svojim građanima osigurati kvalitetniju budućnost", kazao je predsjednik Mesić, nakon prvih informacija o pozitivnom izvješću Carle del Ponte, gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom na kavi". Predsjednik je ocijenio da Hrvatska proeuropska politika nema alternative, te da je i u europskom interesu da Hrvatska postane punopravna članica. "Prijem Hrvatske ne znači samo veliki skok među zemljama regije, nego i poziv drugima da ispunjavaju uvjete."

ZAGREB - Predsjednik SDP-a i predsjednik Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, Ivica Račan, izjavio je večeras kako je "izviješće Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haškim sudom pozitivno kao što je i prognozirao, te da očekuje da će pregovori s Europskom unijom (EU) uskoro početi". "Očekujem da će i odluka EU-a biti također pozitivna i da će pregovori (između Hrvatske i EU-a) uskoro početi", naveo je Račan u priopćenju, komentirajući današnje pozitivno izvješće haaške tužiteljice Carle del Ponte o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom, izneseno na sastanku Radne skupine EU za procjenu hrvatske suradnje na razini političkih direktora.

ŠIBENIK - Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić očekuje od ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt da uloži napor kako novinar Josip Jović ne bi završio ni u hrvatskom, ni u haaškom zatvoru jer, kako je danas rekao u Šibeniku, ona je lani, kad je izrazila želju da za njezina mandata nijedan novinar ne završi u zatvoru, bivšem uredniku "Novoga brodskog lista" Miroslavu Juriću platila kaznu. Podsjećam ministricu da je Josip Jović ugledan hrvatski novinar, pa neka ispuni obećanje iz srpnja 2004. kad je rekla kako ne želi da bilo koji novinar služi zatvorsku kaznu dok je ona na dužnosti, kazao je Pašalić.

ZAGREB - U Torinu će od 5. do 7. listopada u organizaciji talijanskog Nacionalnog filmskog arhiva pokreta otpora biti održana retrospektiva filmova hrvatskog redatelja Lordana Zafranovića koji za temu imaju antifašističku borbu i događaje na području Hrvatske tijekom Drugog svjetskog rata. U projekcijskoj sali torinskog Muzeja otpora, deportacije, rata, prava i slobode bit će prikazani Zafranovićevi filmovi "Okupacija u 26 slika", "Pad Italije" i "Zalazak stoljeća/Testament" , najavili su organizatori.

SPLIT - Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Ivo Marjanović na današnjoj je konferenciji za novinare u Splitu kazao da Sindikat podupire Program sanaciije i restrukturiranja hrvatskih brodogradilišta, ali traži da o Programu raspravljaju saborski zastupnici čija bi odluka trebala obvezivati ne samo sadašnju nego i sve buduće vlade. Program preustroja hrvatske brodogradnje mora sadržati kadrovsku, organizacijsku i tehnološku sastavnicu, pri čemu se mora riješiti i pitanje kooperacije kao financijske, gospodarske i socijalne sive zone, kazao je Marjanović. Dodao je da u kooperantskim tvrtkama radnici rade na crno i u njima nema nikakve socijalne zaštite i kolektivnih ugovora.

UMAG - Predsjednik Ceha ribara Istarske županije Željko Majdenić na današnjoj je konferenciji za novinare u Umagu ustvrdio kako su skupoća plavog dizela i uvođenje poticaja za ulovljenu ribu trenutačno najbitniji za ribarstvo. "Teškoće u ribarstvu su sve veće i napokon ih je Vlada shvatila ozbiljno", kazao je Majdenić, osvrnuvši se na sastanak koji je u petak održan u Zagrebu između istarskih ribara te premijera Ive Sanadera sa suradnicima, na kojemu su bili i predstavnici Ceha ribara Hrvatske i Zadarske županije. On je novinare izvijestio kako je s Vladom dogovoreno uvođenje evidencijskih kartica za svakog ribara posebno na kojoj će biti upisan ukupno odobrena svota.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ustvrdio je danas da je novinar Ivan Starčević u svojoj kolumni, odnosno tv kritici objavljenoj u prošlom broju Nacionala, prekršio novinarski kodeks te je o tome izvijestio Vijeće časti HND-a, priopćio je predstojnik Ureda predsjednika Hrvatskog sabora. U pismu Vijeću časti HND-a, kako stoji u priopćenju, navodi se da je Starčević na krajnje neprimjeren, neistinit i zlonamjeran način opisao postupanje predsjednika Hrvatskog sabora na saborskoj sjednici te da je time povrijedio novinarski kodeks. Predsjednica Vijeća časti HND-a Gordana Grbić kazala je Hini da će to tijelo provesti postupak i nakon očitovanja prozvanog novinara donijeti odluku.

KRK - Putem Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka ove će godine u infrastrukturu hrvatskih otoka biti uloženo više od 200 milijuna kuna, a ako se tomu pribroje izdvajanja svih subjekata, ministarstava i javnih poduzeća, u otočnu će infrastrukturu ove godine biti uloženo više od milijardu kuna, kazao je danas ministar Božidar Kalmeta. Govoreći na svečanosti otvorenja novog vodocrpilišta s vodospremom na otoku Krku o dijelu ulaganja u kvarnerske otoke, Kalmeta je rekao da će Ministarstvo ove godine za razvoj infrastrukture tih otoka izdvojiti 45,5 milijuna kuna, a cjelokupna ulaganja u kvarnersku otočnu infrastrukturu uključivo i ceste nadmašit će 150 milijuna kuna.

KARLOVAC - Osamnaest policajaca Policijske uprave karlovačke danas je dobilo rješenja kojim počinju raditi kao kontakt-policajci za Karlovac, Ogulin i Plaški, Dugu Resu, Slunj, Ozalj i Vojnić. Načelnik Odjela policije PU karlovačke Ivan Fink rekao je da su za kontakt-policajce posebnu obuku prošli najkvalitetniji pojedinci s iznadprosječnim rezultatima, koji nikad nisu disciplinski kažnjavani, kako bi osigurali uspjeh projekta Policija u zajednici, točnije potprojekta Reforma operativno-preventivnog rada.

ZAGREB - Savjet Hrvatskog centra za razminiranje razmatrao je Izvješće o provedbi Plana razminiranja hrvatskog državnog prostora za razdoblje siječanj-rujan 2005. i utvrdio da se poslovi razminiranja uglavnom ostvaruju prema planu, priopćeno je danas iz HCR-a. Iznimka je realizacija planiranih sredstava Hrvatskih cesta i Hrvatskih željeznica koje su od ukupno planiranih 35 milijuna kuna za razminiranje do sada ugovorili tek 5,1 posto sredstava. U nadležnim institucijama ispitat će se mogućnosti ulaganja u skladu s planom kako bi se od kraja godine maksimalno smanjila razlika između planiranih i realiziranih sredstava.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙