FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ako dođe do dogovora o Turskoj, Radna skupina oko 16.00 sati

LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Uspiju li se ministri vanjskihposlova EU-a na sastanku u ponedjeljak dogovoriti oko pregovaračkogokvira za Tursku, sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatskesuradnje mogao bi početi oko 16.00 sati, procjenjuju dobroobaviješteni izvori.
LUXEMBOURG, 3. listopada 2005. (Hina) - Uspiju li se ministri vanjskih poslova EU-a na sastanku u ponedjeljak dogovoriti oko pregovaračkog okvira za Tursku, sastanak Radne skupine EU-a za procjenu hrvatske suradnje mogao bi početi oko 16.00 sati, procjenjuju dobro obaviješteni izvori.

Sastanak Radne skupine EU-a za Hrvatsku prvotno je bio planiran za 9.30 sati, ali je pomaknut nakon što se ministri vanjskih poslova nisu uspjeli složiti oko pregovaračkog okvira.

Prema diplomatskim izvorima, ako se uspije postići dogovor o Turskoj i Hrvatska bi mogla dobiti zeleno svjetlo.

Optimističnija i manje vjerojatna opcija jest da bi pregovori s Hrvatskom mogli početi već u ponedjeljak popodne, a druga je da se zakaže novi datum u studenom.

Trenutačno se razmatraju dvije varijante načina na koji bi se pratila hrvatska suradnja s Haškim sudom. Jedna je donošenje zasebne deklaracije, a druga da se sadašnja ad hoc Radna skupina formalizira i postane neka vrsta tijela za monitoring.

Sastanak ministara vanjskih poslova EU-a, koji je jutros kasnio sat vremena, umjesto u 9.30 počeo je u 10.30. , opet je iza 11.00 sati prekinut kako bi se nastavili bilateralni pregovori.

Sada se u razgovore s britanskim predsjedništvom uz Austriju uključio i Cipar, nakon što je Turska izrazila primjedbe na klauzulu u prijedlogu pregovaračkog okvira prema kojoj bi Ankara morala usuglasiti svoje stajalište s ostalim članicama Unije glede ulaska neke od njih u međunarodne organizacije i saveze.

Turska kao članica NATO-a može spriječiti ulazak Cipra u taj vojno-politički savez.

Ministri bi se ponovno trebali okupiti na formalnom sastanku prije 13 sati, nakon što se obavi i ovaj krug zasebnih razgovora.

Nakon prvog jutrošnjeg bilateralnog sastanka s Ursulom Plassnik, britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw je rekao da su pregovori u "vrlo teškoj fazi", dodavši kako ishod nikako nije siguran.

Za Beč je i dalje neprihvatljiva formulacija iz prijedloga pregovaračkog okvira da je "zajednički cilj pregovora članstvo" Turske, te traži da se kao alternativa ubaci i privilegirano partnerstvo. Osim toga, Austrija traži da se jasnije istakne apsorpcijska sposobnost EU-a kada se razmatra primanje novih članica.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙