FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U 97. godini umro izumitelj Valiuma Leo Sternbach

TRENTON, 30. rujna 2005. (Hina/AP) - Leo Sternbach, kemičar koji jeizumio revolucionarnu novu generaciju sredstava za smirenje, međukojima je najpoznatiji Valium, umro je u svojem domu u SjevernojKarolini u dobi od 97 godina.
TRENTON, 30. rujna 2005. (Hina/AP) - Leo Sternbach, kemičar koji je izumio revolucionarnu novu generaciju sredstava za smirenje, među kojima je najpoznatiji Valium, umro je u svojem domu u Sjevernoj Karolini u dobi od 97 godina.

Za znanstvena dostignuća ovaj je kemičar, rođen 1908. godine u Opatiji, dobio niz međunarodnih nagrada i priznanja.

Upravi švicarske farmaceutske tvrtke Roche, za koju je radio, pomogao je pri preseljenju i izgradnji američkog sjedišta u mjestu Nutley u New Jerseyu, nakon bijega iz Europe pred nacizmom.

Prvo zaposlenje dobio je u sjedištu Rochea u Baselu gdje je radio od 1940. do 1941. kada je pred nacizmom, zajedno s ostalim židovskim znanstvenicima iz tvrtke, pobjegao u Ameriku.

Njegovi prijatelji i članovi obitelji tvrde da je bio zaljubljenik u kemiju od rane mladosti. Tijekom šest desetljeća duge karijere u tvrtki Roche, osim najpoznatijeg Valiuma, među ostalim je izumio tablete za spavanje Dalmane i Mogadon, lijek Klonopin koji ublažava epileptične napade, te Arfonad koji utječe na smanjeno krvarenje tijekom operacija mozga.

Valium je bio najpropisivaniji lijek u SAD-u u razdoblju od 1969. do 1982. Tvrtka US News and World Report uvrstila je Sternbacha među 25 najutjecajnijih Amerikanaca XX. stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙