FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski auto-klub savjetuje kako uštedjeti gorivo

HAMBURG, 28. rujna 2005. (Hina/dpa) - Visoke cijene benzina zadale susnažan udarac kućnim budžetima, no opušteni način vožnje mogao bi topromijeniti.
HAMBURG, 28. rujna 2005. (Hina/dpa) - Visoke cijene benzina zadale su snažan udarac kućnim budžetima, no opušteni način vožnje mogao bi to promijeniti.

Europski auto-klub (ACE) izračunao je da samo nekoliko sitnih promjena u načinu vožnje može smanjiti potrošnju benzina za više od jedne litre na sto kilometara.

Jedna od prvih stvari koje vozači mogu učiniti da bi uštedjeli gorivo je prilagodba stila vožnje uvjetima u prometu i micanje noge s papučice gasa na vrijeme.

ACE također preporučuje da se izbjegavaju nagla ubrzavanja, savjetuje prebacivanje u višu brzinu što je prije moguće, gašenje motora prilikom zaustavljanja na 15 i više sekundi na semaforu ili raskrižju i provjeru tlaka u gumama jer prazne gume povećavaju potrošnju goriva.

ACE savjetuje i da se ne prevozi nepotrebna prtljaga te da se s krova automobila skine dodatni prtljažnik ako nije potreban.

Preporučuje se i minimalna uporaba klima uređaja koji povećavaju potrošnju za deset posto i više, kao i redovno servisiranje automobila. Naime, motor bez poteškoća u radu štedi gorivo.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙